Sałatka z roszponką i mandarynkami
Wiosenna i lekka!
Składniki:
- 3 garście roszponki
- puszka mandarynek (np. mandarynki marki Sandra)
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- nieduży pęczek szczypiorku
Dressing:
- odrobina soku z puszki po mandarynkach
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu
Przygotowanie:
1. Roszponkę dokładnie myjemy, a następnie przekładamy do miski. Mandarynki odsączamy, paprykę i cebulę kroimy w paseczki. Szczypiorek drobno siekamy. Następnie wszystkie te składniki dorzucamy do roszponki.
2. Składniki na sos dokładnie ze sobą mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Przygotowanym sosem polewamy sałatkę.