Sałatka z rzodkiewek
Nie ma lepszej i zdrowszej przekąski niż sałatka. Tym bardziej, że na stoiskach warzywnych można już kupić świeże nowalijki. Wypróbuj nasz przepis.
Składniki:
- pęczek rzodkiewek
- 1 ogórek świeży
- 1 pomidor
- koperek
- szczypiorek
- 3 liście sałaty
- majonez
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka tartego chrzanu
- sól
- pieprz
- jeśli chcesz żeby była bardziej pożywna - dodaj jajko
Sposób przygotowania:
Rzodkiewki i ogórka pokroić w plasterki, pomidora w kostkę, sałatę pokroić. Posiekać koperek i szczypiorek. Zieleninę wsypać do majonezu ze śmietaną, dodać chrzan, wymieszać, dodać jarzyny, doprawić do smaku. Posypać posiekanym koperkiem, podawać do wędlin.