Sałatka z soczewicą i makaronem
Zdrowa i smaczna.
Składniki na 6-8 porcji:
- 500 g makaronu
- sól
- 100 g czerwonej soczewicy
- 4 czerwone cebule
- 8 łyżek octu balsamicznego
- sól, pieprz
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka ziarnistej musztardy
- 8 łyżek oleju
- 200 gram roszponki
- 100 g parmezanu
Przygotowanie:
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Soczewicę wsypać do wrzątku i gotować ok. 12 minut, odcedzić. Wymieszać makaron i soczewicę. Cebule obrać i pokroić w półplasterki. Ocet podgrzać, dodać cebulę, doprawić, solą, pieprzem i cukrem. Zdjąć z ognia i wmieszać musztardę oraz olej. Jeszcze ciepły sos wlać do makaronu, wymieszać i odstawić na pół godziny. Roszponkę wymyć, a ser zetrzeć i dodać do sałatki.