Sałatka z szynką, grzybami i marchewką
Z pieczarkami i boczniakami.
- główka sałaty,
- główka sałaty fryzyjskiej,
- 2 szalotki,
- ząbek czosnku,
- 300 g boczniaków,
- 300 g pieczarek,
- 2 marchewki,
- 3 łodyżki pietruszki,
- pęczek zielonej cebulki,
- 4 plastry szynki gotowanej,
- łyżka oleju,
- sól, pieprz,
- 2 łyżki octu ziołowego,
- 3 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Sałatę potargać na wygodne do jedzenia kawałki. Szalotkę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Boczniaki pokroić na duże kawałki. Marchewkę pokroić w paseczki. Zioła drobno posiekać. Marchewkę pokroić w paski.
Olej rozgrzać na patelni, przesmażyć czosnek i szalotkę. Dodać boczniaki i usmażyć na złoty kolor. Doprawić solą i pieprzem, zalać octem. Ostudzić. Grzyby osączyć na sicie (sos zachować).Marchewkę blanszować w osolonym wrzątku ok 2 minuty. Pieczarki pokroić na cienkie plasterki. Do sosu dodać oliwę z oliwek, wmieszać zioła. Wszystkie składniki połączyć.
Czas przygotowania: 60 minut
Jedna porcja zawiera: 880 kJ/210 kcal