Sałatka z szynką, grzybami i marchewką
Z pieczarkami i boczniakami.

Składniki na 4 porcje:
- główka sałaty, - główka sałaty fryzyjskiej, - 2 szalotki, - ząbek czosnku, - 300 g boczniaków, - 300 g pieczarek, - 2 marchewki,- 3 łodyżki pietruszki, - pęczek zielonej cebulki, - 4 plastry szynki gotowanej, - łyżka oleju, - sól, pieprz,- 2 łyżki octu ziołowego, - 3 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Sałatę potargać na wygodne do jedzenia kawałki. Szalotkę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Boczniaki pokroić na duże kawałki. Marchewkę pokroić w paseczki. Zioła drobno posiekać. Marchewkę pokroić w paski. Olej rozgrzać na patelni, przesmażyć czosnek i szalotkę. Dodać boczniaki i usmażyć na złoty kolor. Doprawić solą i pieprzem, zalać octem. Ostudzić. Grzyby osączyć na sicie (sos zachować).Marchewkę blanszować w osolonym wrzątku ok 2 minuty. Pieczarki pokroić na cienkie plasterki. Do sosu dodać oliwę z oliwek, wmieszać zioła. Wszystkie składniki połączyć. Czas przygotowania: 60 minut Jedna porcja zawiera: 880 kJ/210 kcal