Sałatka z truskawek i awokado
Wykwintna propozycja na letnie przyjęcia.

Składniki na 4 porcje:
- 2 małe sałaty rzymskie, - 500 g truskawek, - 2 małe awokado, - sok z połowy cytryny, - 125 g pieczarek, - 1 papryczka chilli, - 3 łyżki octu balsamicznego, - sól, cukier, - 4 łyżki oleju, - 20 g tartego parmezanu
Przygotowanie:
Umytą sałatę pociąć w paski, truskawki pokroić na ćwiartki. Awokado przeciąć, wyjąć pestkę, zdjąć skórkę, a miąższ pokroić w plasterki i skropić cytryną. Pieczarki pokroić w bardzo cienkie plasterki. Z chilli wyciąć gniazdo nasienne, resztę pokroić w małe kawałki. Ocet doprawić solą i cukrem, wmieszać olej. Sałatkę nakładać na talerzyki, posypać parmezanem. Do sałatki serwować przygotowany sos. Czas przygotowania: 30 minut Jedna porcja zawiera: 1550 kJ/370 kcal