Sałatka z tuńczykiem
Pomysł na kolację.
Składniki:
- 20 dag grubego makaronu (np. penne)
- 2 puszki tuńczyka w oliwie
- 4 łyżki czarnych oliwek bez pestek
- 1 duża cytryna
- 1-2 ząbki czosnku
- kilka gałązek bazylii sól, pieprz
Przygotowanie:
1. W dużym garnku zagotuj lekko posoloną wodę. Na wrzątek wsyp makaron, zamieszaj. Poczekaj, aż woda ponownie zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze ok. 10 minut.
2. W tym czasie tuńczyka osącz, zalewę zachowaj do przygotowania sosu. Rybę rozdrobnij widelcem. Oliwki pokrój w plasterki. Makaron odcedź, przelej na sitku zimną wodą. Wymieszaj z rybą oraz oliwkami. Cytrynę polej wrzątkiem, przekrój na pół, wyciśnij sok. Odrzuć pestki. Sok cytrynowy wymieszaj z zalewą z tuńczyka. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól i pieprz do smaku. Ubij trzepaczką na gładki sos.
3. Składniki sałatki przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Polej przygotowanym sosem, przemieszaj. Przed podaniem sałatkę posyp listkami bazylii.