Sałatka z tuńczykiem

Pomysł na kolację.

Sałatka z tuńczykiem i oliwkami
Sałatka z tuńczykiem i oliwkami123RF/PICSEL

Składniki:

  • 20 dag grubego makaronu (np. penne)
  • 2 puszki tuńczyka w oliwie
  • 4 łyżki czarnych oliwek bez pestek
  • 1 duża cytryna
  • 1-2 ząbki czosnku
  • kilka gałązek bazylii sól, pieprz

Przygotowanie:

1. W dużym garnku zagotuj lekko posoloną wodę. Na wrzątek wsyp makaron, zamieszaj. Poczekaj, aż woda ponownie zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze ok. 10 minut.

2. W tym czasie tuńczyka osącz, zalewę zachowaj do przygotowania sosu. Rybę rozdrobnij widelcem. Oliwki pokrój w plasterki. Makaron odcedź, przelej na sitku zimną wodą. Wymieszaj z rybą oraz oliwkami. Cytrynę polej wrzątkiem, przekrój na pół, wyciśnij sok. Odrzuć pestki. Sok cytrynowy wymieszaj z zalewą z tuńczyka. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól i pieprz do smaku. Ubij trzepaczką na gładki sos.

3. Składniki sałatki przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Polej przygotowanym sosem, przemieszaj. Przed podaniem sałatkę posyp listkami bazylii.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas