Sałatka z wędzonym łososiem i rzodkiewkami
Lekka, a jaka smaczna

Składniki
- główka sałaty
- pęczek rzodkiewek
- 2 opakowania wędzonego łososia (w plastrach)
- świeży ogórek
- sól
- pieprz
na sos
- ok. 50 ml oliwy
- 4 łyżki octu balsamicznego
- łyżeczka miodu
- łyżeczka musztardy
- ząbek czosnku
- pół łyżeczki tymianku
4 osób
Sposób przygotowania
1. Sałatę umyj, odwiruj lub osusz ją na papierowym ręczniku. Do słoika wlej oliwę, ocet, dodaj miód, musztardę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Słoik zakręć i kilka razy mocno potrząśnij, by składniki dokładnie się połączyły.
2. Ogórka umyj, nie obieraj, pokrój w cienkie plastry. Posól i popieprz, pozostaw na sicie, by ściekł nadmiar soku. Rzodkiewki pokrój w cienkie słupki. Kilka rzodkiewek ponacinaj dekoracyjnie, tworząc kwiatki. Pokrój łososia.
3. Wszystkie składniki sałaty ułóż na talerzu, polej sosem. Przed podaniem schłodź.