Sałatki multiwitaminki pełne mikroelementów
Orzechy, pestki oraz kiełkujące nasiona, choć takie małe i niepozorne, kipią wręcz od cennych dla zdrowia składników. Łącz je z ulubionymi warzywami i jedz jak najczęściej, zamiast łykać suplementy.
Bukiet sałat z czerwonymi pomarańczami
Sposób przygotowania:
1. Marchewki obierz, umyj, pokrój krajalnicą albo nożem szczelinowym do obierania warzyw w cienie szerokie paski. Włóż je na 1-2 minuty do posolonej, wrzącej wody. Zblanszowane plasterki marchewki wyjmij, osącz, osusz. Listki sałat opłucz, osusz. Pomarańcze obierz, usuń białą wewnętrzną warstwę. Miąższ pokrój w plasterki. Orzechy oraz pestki słonecznika i dyni lekko upraż.
2. Przygotowane składniki przełóż do salaterki. Ocet winny utrzyj ze szczyptą soli i pieprzu. Dodaj miód i cienkim strumieniem wlej oliwę. Dołóż imbir. Ubij trzepaczką gęsty sos. Polej nim sałatkę (tuż przed podaniem).
Wersja light
Pestki, nasiona oraz orzechy są świetnym źródłem witamin i zdrowych tłuszczów, ale dostarczają też sporo kalorii. Dlatego używaj ich z umiarem. Do sałatki dodaj tylko jedne z trzech (np. tylko pestki słonecznika).
Pamiętaj, że zawsze możesz dodać więcej warzyw, które mają mało kalorii, a jednak zwiększą objętość sałatki i uczucie sytości. Dodaj więc na przykład mały zielony ogórek.
Wersja bogata w żelazo
Jeśli czujesz się ospała, i zmęczona, zadbaj o odpowiednią ilość żelaza w twojej diecie. Jego uzupełnienie nie jest trudne. Wystarczy do sałatki dodać bogate w ten pierwiastek czerwone mięso, np. stek wołowy (ok. 30 dag) usmażony na patelni grillowej i pokrojony w paski. Po takim posiłku od razu poczujesz przypływ energii.
Sałatka buraczkowa z ogórkami
Sposób przygotowania:
1. Buraki wyszoruj. Zalej wrzątkiem i gotuj w łupinkach 90 minut. Odcedź, przestudź. Obierz i pokrój w kosteczkę. Cebulę obierz, potnij w półplasterki. Ogórki kwaszone potnij w kostkę.
2. Fasolę osącz. Jabłka oczyść, pokrój w kostkę, skrop sokiem z cytryny. Majonez połącz z musztardą i miodem. Przypraw solą i pieprzem. Rozdrobnione składniki wymieszaj w salaterce. Polej sosem majonezowym, wymieszaj. Posyp słonecznikiem.
Wersja light
Jeśli walczysz z nadprogramowymi kilogramami, zamień majonez na gęsty jogurt grecki. Dzięki temu w łatwy sposób obniżysz wartość kaloryczną sałatki. Wymieszaj go z musztardą i miodem. Dodaj też listki bazylii, która ułatwia trawienie oraz przyswajanie witamin i minerałów.
Wersja bogata w magnez
Do sałatki dodaj 10 dag kaszy gryczanej. Ugotuj ją zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Jest ona świetnym źródłem magnezu, który jest szczególnie potrzebny osobom zestresowanym i z zaburzeniami koncentracji. Opóźnia procesy starzenia.
Zielona sałatka z jajkami
Sposób przygotowania:
1. Jajka ugotuj na twardo (7-10 minut). Odcedź, przestudź, obierz ze skorupki. Gdy zupełnie wystygną, przekrój każde wzdłuż na pół. Rzodkiewki oczyść, opłucz, potnij w plasterki. Cebulę obierz, pokrój w talarki. Liście sałat opłucz, dobrze osusz. Kiełki przełóż na sitko, przelej wrzącą wodą, osącz.
2. Sok z cytryny utrzyj z solą i pieprzem. Cienkim strumieniem wlej oliwę. Ubij trzepaczką. Przygotowane wcześniej składniki sałatki wymieszaj z sosem. Posyp pestkami dyni, oraz parmezanem.
Wersja light
Pestki dyni w 30-40 proc. składają się z oleju dostarczającego mnóstwo kalorii... Dlatego zamień je na 8 małych pomidorków (cherry). Przed dodaniem do sałatki każdy z nich przekrój na pół. Jajka i oliwa dostarczą wystarczająco dużo niezbędnych kwasów tłuszczowych.
Wersja z dużą ilością witaminy C
Zamiast rzodkiewek dodaj do sałatki czerwoną paprykę oraz ok. 10 dag czarnych porzeczek (mrożonych) - są one bogatym źródłem witaminy C. Bierze ona udział w tworzeniu kolagenu, dzięki czemu zapobiega pękaniu naczynek i przyspiesza gojenie się ran.