Sałatki multiwitaminki pełne mikroelementów

Bukiet sałat z czerwonymi pomarańczami
Bukiet sałat z czerwonymi pomarańczami123RF/PICSEL

Bukiet sałat z czerwonymi pomarańczami

Składniki

  • 2 duże czerwone pomarańcze
  • 1 op. mieszanki różnych sałat (roszponki, radicchio, rukoli)
  • 2 marchewki
  • po 2 łyżki orzechów włoskich oraz pestek dyni i słonecznika
  • 4 łyżki octu winnego
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • sól, pieprz
4 porcji

Sposób przygotowania:

Wersja light

Wersja bogata w żelazo

Sałatka buraczkowa z ogórkami

Sałatka buraczkowa z ogórkami
Sałatka buraczkowa z ogórkami123RF/PICSEL

Składniki

  • 4-5 buraczków
  • 1 puszka białej fasoli
  • 2 jabłka
  • 4 ogórki kwaszone
  • 1 cebula
  • sok z 1/4 cytryny
  • 4 łyżki pestek słonecznika
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • sól, pieprz
6 porcji

Sposób przygotowania:

Wersja light

Wersja bogata w magnez

Zielona sałatka z jajkami

Zielona sałatka z jajkami
Zielona sałatka z jajkami123RF/PICSEL

Składniki

  • po 1 op. rukoli i roszponki
  • 8 małych jajeczek (najlepiej przepiórczych)
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 op. kiełków rzodkiewki albo lucerny
  • 2 łyżki drobno startego parmezanu
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki pestek dyni
  • sól, pieprz
4 porcji

Sposób przygotowania:

Wersja light

Wersja z dużą ilością witaminy C

Tina
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?