Reklama

Reklama

Sałatki multiwitaminki pełne mikroelementów

Orzechy, pestki oraz kiełkujące nasiona, choć takie małe i niepozorne, kipią wręcz od cennych dla zdrowia składników. Łącz je z ulubionymi warzywami i jedz jak najczęściej, zamiast łykać suplementy.

Bukiet sałat z czerwonymi pomarańczami

Czas przyrządzenia: ok. 17 min
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 2 duże czerwone pomarańcze
  • 1 op. mieszanki różnych sałat (roszponki, radicchio, rukoli)
  • 2 marchewki
  • po 2 łyżki orzechów włoskich oraz pestek dyni i słonecznika
  • 4 łyżki octu winnego
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Marchewki obierz, umyj, pokrój krajalnicą albo nożem szczelinowym do obierania warzyw w cienie szerokie paski. Włóż je na 1-2 minuty do posolonej, wrzącej wody. Zblanszowane plasterki marchewki wyjmij, osącz, osusz. Listki sałat opłucz, osusz. Pomarańcze obierz, usuń białą wewnętrzną warstwę. Miąższ pokrój w plasterki. Orzechy oraz pestki słonecznika i dyni lekko upraż.

2. Przygotowane składniki przełóż do salaterki. Ocet winny utrzyj ze szczyptą soli  i pieprzu. Dodaj miód i cienkim strumieniem wlej oliwę. Dołóż imbir. Ubij trzepaczką gęsty sos. Polej nim sałatkę (tuż przed podaniem).

Reklama

Wersja light

Pestki, nasiona oraz orzechy są świetnym źródłem witamin i zdrowych tłuszczów, ale dostarczają też sporo kalorii. Dlatego używaj ich z umiarem. Do sałatki dodaj tylko jedne z trzech (np. tylko pestki słonecznika).

Pamiętaj, że zawsze możesz dodać więcej warzyw, które mają mało kalorii,  a jednak zwiększą objętość sałatki i uczucie sytości. Dodaj więc na przykład mały zielony ogórek.

Wersja bogata w żelazo

Jeśli czujesz się ospała, i zmęczona, zadbaj o odpowiednią ilość żelaza  w twojej diecie. Jego uzupełnienie nie jest trudne. Wystarczy do sałatki dodać bogate w ten pierwiastek czerwone mięso, np. stek wołowy (ok. 30 dag) usmażony na patelni grillowej i pokrojony w paski. Po takim posiłku od razu poczujesz przypływ energii.

Sałatka buraczkowa z ogórkami

Czas przyrządzenia: ok. 15 min + gotowanie
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 4-5 buraczków
  • 1 puszka białej fasoli
  • 2 jabłka
  • 4 ogórki kwaszone
  • 1 cebula
  • sok z 1/4 cytryny
  • 4 łyżki pestek słonecznika
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Buraki wyszoruj. Zalej wrzątkiem i gotuj w łupinkach 90 minut. Odcedź, przestudź. Obierz i pokrój w kosteczkę. Cebulę obierz, potnij w półplasterki. Ogórki kwaszone potnij w kostkę.

2. Fasolę osącz. Jabłka oczyść, pokrój w kostkę, skrop sokiem z cytryny. Majonez połącz z musztardą i miodem. Przypraw solą i pieprzem. Rozdrobnione składniki wymieszaj w salaterce. Polej sosem majonezowym, wymieszaj. Posyp słonecznikiem.

Wersja light

Jeśli walczysz z nadprogramowymi kilogramami, zamień majonez na gęsty jogurt grecki. Dzięki temu w łatwy sposób obniżysz wartość kaloryczną sałatki. Wymieszaj go z musztardą i miodem. Dodaj też listki bazylii, która ułatwia trawienie oraz przyswajanie witamin i minerałów.

Wersja bogata w magnez

Do sałatki dodaj 10 dag kaszy gryczanej. Ugotuj ją zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Jest ona świetnym źródłem magnezu, który jest szczególnie potrzebny osobom zestresowanym i z zaburzeniami koncentracji. Opóźnia procesy starzenia.

Zielona sałatka z jajkami

Czas przyrządzenia: ok. 15 min + gotowanie
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • po 1 op. rukoli i roszponki
  • 8 małych jajeczek (najlepiej przepiórczych)
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 op. kiełków rzodkiewki albo lucerny
  • 2 łyżki drobno startego parmezanu
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki pestek dyni
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Jajka ugotuj na twardo (7-10 minut). Odcedź, przestudź, obierz ze skorupki.  Gdy zupełnie wystygną, przekrój każde wzdłuż na pół. Rzodkiewki oczyść, opłucz, potnij w plasterki. Cebulę obierz, pokrój w talarki. Liście sałat opłucz, dobrze osusz. Kiełki przełóż na sitko, przelej wrzącą wodą, osącz.

2. Sok z cytryny utrzyj z solą i pieprzem. Cienkim strumieniem wlej oliwę. Ubij trzepaczką. Przygotowane wcześniej składniki sałatki wymieszaj z sosem. Posyp pestkami dyni, oraz parmezanem.

Wersja light

Pestki dyni w 30-40 proc. składają się  z oleju dostarczającego mnóstwo kalorii... Dlatego zamień je na 8 małych pomidorków (cherry). Przed dodaniem do sałatki każdy z nich przekrój na pół. Jajka i oliwa dostarczą wystarczająco dużo niezbędnych kwasów tłuszczowych.

Wersja z dużą ilością witaminy C

Zamiast rzodkiewek dodaj do sałatki czerwoną paprykę oraz ok. 10 dag czarnych porzeczek (mrożonych) - są  one bogatym źródłem witaminy C. Bierze ona udział w tworzeniu kolagenu, dzięki czemu zapobiega pękaniu naczynek i przyspiesza gojenie się ran.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy