Sałatki z soczewicą
Są pyszne, tanie i proste w wykonaniu – tyle wystarczy, żeby często gościły na twoim stole. Dodatkowo łatwo możesz je odmienić, dodając sezonowe warzywa, by każdy z domowników mógł cieszyć się ich smakiem.

Jarmużowo-pieczarkowa
Składniki
- 1 puszka zielonej soczewicy
- 10-12 liści jarmużu
- 1 duża czerwona cebula
- 8 małych pieczarek
- 1 łyżka oleju
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka ostrej
- musztardy
- sól
Sposób przygotowania
1. Jarmuż opłucz i oderwij liście od sztywnego środka. Wrzuć je na lekko posolony wrzątek. Gotuj 2-3 minuty, odcedź, przelej na sitku zimną wodą i osącz. Na osobne sitko przełóż soczewicę. Pozostaw ją tak, aż dobrze ocieknie z zalewy. W tym czasie cebulę obierz, potnij w plasterki. Pieczarki oczyść, pokrój w cienkie plastry. 2. Na patelni rozgrzej olej. Zeszklij na nim cebulę. Zdejmij. Na tym samym tłuszczu zrumień pieczarki. Osącz je z tłuszczu na papierowym ręczniku. Przygotowane składniki wymieszaj na półmisku. Lekko oprósz solą. 3. Sok cytrynowy utrzyj z miodem oraz musztardą. Wlej oliwę. Posól do smaku. Ubij trzepaczką gęsty sos winegret. Polej nim sałatkę, całość lekko przemieszaj.
Paprykowa z ogórkiem

Składniki
- 2 puszki czerwonej soczewicy
- 1 duży ogórek sałatkowy
- 2 czerwone papryki
- 3–4 gałązki natki
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki octu winnego
- sól, pieprz
- mielona ostra papryka
1. Soczewicę dobrze osącz na sitku. Papryki rozetnij, usuń środki z pestkami. Strąki opłucz i pokrój na kawałeczki. Ogórek umyj, przekrój wzdłuż na pół, a potem w plasterki. 2. Przygotowane warzywa przełóż do dużej salaterki. Natkę opłucz, osusz, odłóż trochę do dekoracji, resztę posiekaj i dodaj do składników w salaterce. Ocet utrzyj z solą, pieprzem i ostrą papryka (do smaku). Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę, dodaj do octu z przyprawami. Dolej oliwę, ciągle ubijając trzepaczką. Sałatkę polej przygotowanym sosem. Przemieszaj. Odłóż na 30 minut, by smaki się przeniknęły. Udekoruj odłożoną natką.