Reklama

Reklama

Sałatki z soczewicą

Są pyszne, tanie i proste w wykonaniu – tyle wystarczy, żeby często gościły na twoim stole. Dodatkowo łatwo możesz je odmienić, dodając sezonowe warzywa, by każdy z domowników mógł cieszyć się ich smakiem.

Jarmużowo-pieczarkowa

Składniki

  • 1 puszka zielonej soczewicy
  • 10-12 liści jarmużu
  • 1 duża czerwona cebula
  • 8 małych pieczarek
  • 1 łyżka oleju
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka ostrej
  • musztardy
  • sól

Sposób przygotowania

1. Jarmuż opłucz i oderwij liście od sztywnego środka. Wrzuć je na lekko posolony wrzątek. Gotuj 2-3 minuty, odcedź, przelej na sitku zimną wodą i osącz. Na osobne sitko przełóż soczewicę. Pozostaw ją tak, aż dobrze ocieknie z zalewy. W tym czasie cebulę obierz, potnij w plasterki. Pieczarki oczyść, pokrój w cienkie plastry. 

2. Na patelni rozgrzej olej. Zeszklij na nim cebulę. Zdejmij. Na tym samym tłuszczu zrumień pieczarki. Osącz je z tłuszczu na papierowym ręczniku. Przygotowane składniki wymieszaj na półmisku. Lekko oprósz solą. 

3. Sok cytrynowy utrzyj z miodem oraz musztardą. Wlej oliwę. Posól do smaku. Ubij trzepaczką gęsty sos winegret. Polej nim sałatkę, całość lekko przemieszaj. 

Reklama

Paprykowa z ogórkiem

Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 2 puszki czerwonej soczewicy
  • 1 duży ogórek sałatkowy
  • 2 czerwone papryki
  • 3–4 gałązki natki
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu winnego
  • sól, pieprz
  • mielona ostra papryka

1. Soczewicę dobrze osącz na sitku. Papryki rozetnij, usuń środki z pestkami. Strąki opłucz i pokrój na kawałeczki. Ogórek umyj, przekrój wzdłuż na pół, a potem w plasterki. 

2. Przygotowane warzywa przełóż do dużej salaterki. Natkę opłucz, osusz, odłóż trochę do dekoracji, resztę posiekaj i dodaj do składników w salaterce. Ocet utrzyj z solą, pieprzem i ostrą papryka (do smaku). Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę, dodaj do octu z przyprawami. Dolej oliwę, ciągle ubijając trzepaczką. Sałatkę polej przygotowanym sosem. Przemieszaj. Odłóż na 30 minut, by smaki się przeniknęły. Udekoruj odłożoną natką. 

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy