Sałatki z soczewicą
Są pyszne, tanie i proste w wykonaniu – tyle wystarczy, żeby często gościły na twoim stole. Dodatkowo łatwo możesz je odmienić, dodając sezonowe warzywa, by każdy z domowników mógł cieszyć się ich smakiem.
Jarmużowo-pieczarkowa
Sposób przygotowania
1. Jarmuż opłucz i oderwij liście od sztywnego środka. Wrzuć je na lekko posolony wrzątek. Gotuj 2-3 minuty, odcedź, przelej na sitku zimną wodą i osącz. Na osobne sitko przełóż soczewicę. Pozostaw ją tak, aż dobrze ocieknie z zalewy. W tym czasie cebulę obierz, potnij w plasterki. Pieczarki oczyść, pokrój w cienkie plastry.
2. Na patelni rozgrzej olej. Zeszklij na nim cebulę. Zdejmij. Na tym samym tłuszczu zrumień pieczarki. Osącz je z tłuszczu na papierowym ręczniku. Przygotowane składniki wymieszaj na półmisku. Lekko oprósz solą.
3. Sok cytrynowy utrzyj z miodem oraz musztardą. Wlej oliwę. Posól do smaku. Ubij trzepaczką gęsty sos winegret. Polej nim sałatkę, całość lekko przemieszaj.
Paprykowa z ogórkiem
1. Soczewicę dobrze osącz na sitku. Papryki rozetnij, usuń środki z pestkami. Strąki opłucz i pokrój na kawałeczki. Ogórek umyj, przekrój wzdłuż na pół, a potem w plasterki.
2. Przygotowane warzywa przełóż do dużej salaterki. Natkę opłucz, osusz, odłóż trochę do dekoracji, resztę posiekaj i dodaj do składników w salaterce. Ocet utrzyj z solą, pieprzem i ostrą papryka (do smaku). Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę, dodaj do octu z przyprawami. Dolej oliwę, ciągle ubijając trzepaczką. Sałatkę polej przygotowanym sosem. Przemieszaj. Odłóż na 30 minut, by smaki się przeniknęły. Udekoruj odłożoną natką.