Sałatki z soczewicą

Są pyszne, tanie i proste w wykonaniu – tyle wystarczy, żeby często gościły na twoim stole. Dodatkowo łatwo możesz je odmienić, dodając sezonowe warzywa, by każdy z domowników mógł cieszyć się ich smakiem.

Sałatka z soczewicą
Sałatka z soczewicą123RF/PICSEL

Jarmużowo-pieczarkowa

Sposób przygotowania

1. Jarmuż opłucz i oderwij liście od sztywnego środka. Wrzuć je na lekko posolony wrzątek. Gotuj 2-3 minuty, odcedź, przelej na sitku zimną wodą i osącz. Na osobne sitko przełóż soczewicę. Pozostaw ją tak, aż dobrze ocieknie z zalewy. W tym czasie cebulę obierz, potnij w plasterki. Pieczarki oczyść, pokrój w cienkie plastry. 

2. Na patelni rozgrzej olej. Zeszklij na nim cebulę. Zdejmij. Na tym samym tłuszczu zrumień pieczarki. Osącz je z tłuszczu na papierowym ręczniku. Przygotowane składniki wymieszaj na półmisku. Lekko oprósz solą. 

3. Sok cytrynowy utrzyj z miodem oraz musztardą. Wlej oliwę. Posól do smaku. Ubij trzepaczką gęsty sos winegret. Polej nim sałatkę, całość lekko przemieszaj. 

Paprykowa z ogórkiem

Sałatka z soczewicą i ogórkiem
Sałatka z soczewicą i ogórkiem123RF/PICSEL

1. Soczewicę dobrze osącz na sitku. Papryki rozetnij, usuń środki z pestkami. Strąki opłucz i pokrój na kawałeczki. Ogórek umyj, przekrój wzdłuż na pół, a potem w plasterki. 

2. Przygotowane warzywa przełóż do dużej salaterki. Natkę opłucz, osusz, odłóż trochę do dekoracji, resztę posiekaj i dodaj do składników w salaterce. Ocet utrzyj z solą, pieprzem i ostrą papryka (do smaku). Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę, dodaj do octu z przyprawami. Dolej oliwę, ciągle ubijając trzepaczką. Sałatkę polej przygotowanym sosem. Przemieszaj. Odłóż na 30 minut, by smaki się przeniknęły. Udekoruj odłożoną natką. 

Przepis na sałatkę szopską z fetąInteria Kulinaria
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas