Reklama

Reklama

Sałatkowe inspiracje

Nadejście wiosny to idealny moment, w którym warto zadbać o swój codzienny jadłospis. Sklepy są pełne kolorowych i pysznych warzyw, które właśnie o tej porze roku smakują najlepiej. Nowalijki stanowią też doskonałą podstawę do przygotowania wielu smacznych dań, na przygotowanie których mamy obecnie dużo więcej czasu.

Sałatka wiosenna z jajkiem

Składniki

  • Główka sałaty lub sałaty lodowej
  • Kilka liści sałaty karbowanej
  • 1 ogórek długi
  • 1 marchewka
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • Mała puszka kukurydzy
  • przyprawa np. Vegeta Natur do sałatek i dipów
  • Oliwa z oliwek

Sposób przygotowania

1. 2 łyżeczki przyprawy do sałatek i dipów wymieszać z 3 łyżkami oliwy z oliwek i 3 łyżkami wody. Odstawić na 5 - 10 min.

2.  Liście sałat porwać na mniejsze kawałki bezpośrednio do miski. Ogórka pokroić w cienkie plasty, marchewkę obrać i pokroić w cienkie półtalarki. Warzywa dodać do sałaty wraz z kukurydzą oraz połówkami ugotowanych na twardo jajek. Wymieszać.

3. Całość polać przygotowanym dressingiem.

Sałatka z awokado i serem feta

Składniki

  • Garść rukoli
  • 2 dojrzałe awokado
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • ¾ szklanki czarnych oliwek bez pestek
  • 150 g sera feta
  • przyprawa np. Vegeta Natur do sałatki greckiej
  • Oliwa z oliwek
  • Sok z cytryny
  • Opcjonalnie: pieczywo

Sposób przygotowania

1. Do miski dodać rukolę oraz pokrojone na niewielkie kawałki awokado, pomidorki koktajlowe i pokrojony w kostkę ser feta. Dodać całe oliwki.

Reklama

2.  2 łyżeczki Vegeta Natur do sałatki greckiej wymieszać z 3 łyżkami oliwy z oliwek oraz odrobiną soku z cytryny. Przygotowanym dressingiem polać całą sałatkę i wymieszać.

3.  Podawać jako samodzielne danie z pieczywem lub jako dodatek do innych potraw.

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy