Sałatkowe inspiracje
Nadejście wiosny to idealny moment, w którym warto zadbać o swój codzienny jadłospis. Sklepy są pełne kolorowych i pysznych warzyw, które właśnie o tej porze roku smakują najlepiej. Nowalijki stanowią też doskonałą podstawę do przygotowania wielu smacznych dań, na przygotowanie których mamy obecnie dużo więcej czasu.
Sałatka wiosenna z jajkiem
Sposób przygotowania
1. 2 łyżeczki przyprawy do sałatek i dipów wymieszać z 3 łyżkami oliwy z oliwek i 3 łyżkami wody. Odstawić na 5 - 10 min.
2. Liście sałat porwać na mniejsze kawałki bezpośrednio do miski. Ogórka pokroić w cienkie plasty, marchewkę obrać i pokroić w cienkie półtalarki. Warzywa dodać do sałaty wraz z kukurydzą oraz połówkami ugotowanych na twardo jajek. Wymieszać.
3. Całość polać przygotowanym dressingiem.
Sałatka z awokado i serem feta
Sposób przygotowania
1. Do miski dodać rukolę oraz pokrojone na niewielkie kawałki awokado, pomidorki koktajlowe i pokrojony w kostkę ser feta. Dodać całe oliwki.
2. 2 łyżeczki Vegeta Natur do sałatki greckiej wymieszać z 3 łyżkami oliwy z oliwek oraz odrobiną soku z cytryny. Przygotowanym dressingiem polać całą sałatkę i wymieszać.
3. Podawać jako samodzielne danie z pieczywem lub jako dodatek do innych potraw.