Sandacz duszony z jabłkami
Wyśmienity smak.

Składniki na 6 porcji:
- 1 średni sandacz (do 1,5 kg), - 5 dużych kwaskowych jabłek, - 1/2 szklanki esencjonalnego wywaru rybnego, - 3 łyżki oleju, - 1/2 szklanki śmietany, - cebula, - sól, biały pieprz, - łyżka masła, - 1 duże jabłuszko o czerwonej skórce, - zielenina
Przygotowanie:
1. Sprawioną rybę natrzeć solą i pozostawić w chłodnym miejscu na pół godziny. Duże jabłka i cebulę obrać, pokroić w plasterki. Wysmarować brytfankę masłem i w niej warstwami układać rybę oraz jabłka z cebulą, posolić. Zalać wywarem rybnym i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 30 minut. 2. Następnie rybę wyjąć, przełożyć na ogrzany półmisek, a jabłka z cebulą przetrzeć przez sito lub zmiksować na gładko. Wymieszać ze śmietaną, zagotować, przyprawić solą i pieprzem. Sosem polać rybę. Trzymać w cieple, aby nie ostygła. 3. Ze środka czerwonego jabłuszka wyciąć całe duże plasterki. 1 minutę smażyć je na łyżce masła. Udekorować rybę. Przybrać zieleniną. Podawać z ziemniakami z wody. Czas przygotowania: 50 minut 1 porcja: 390 kcal
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!