Reklama

Reklama

Sardynki w liściach winogron

Przepis na oryginalne danie z grilla

Składniki:

Reklama


RYBY:

  • 16 oprawionych sardynek
  • 16  liści  winogron
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżeczka oregano
  • sok z 1/2 cytryny 


 SAŁATKA:

  • 3 pomidory
  • 4 zielone papryki
  • 4 łyżki natki
  • 4 łyżki oliwy
  • sok z 1 i 1/2 cytryny
  • cebula
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Przygotuj sałatkę. Pokrój w kostkę obrane ze skórki i wypestkowane pomidory, cebulę i papryki. Przełóż warzywa do miski, dodaj natkę. Przypraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dodaj oliwę, sok z cytryny i dobrze wymieszaj. Wstaw do lodówki.

Zrób sos do ryb. Wymieszaj w misce oliwę, oregano i sok z cytryny, przypraw solą i pieprzem. Częścią sosu skrop sardynki.

Zagotuj wodę z dodatkiem soli i cukru. Umyte liście winogron włóż do wrzątku i gotuj 2-3 minuty. Wyjmij, osusz i ostudź. Sardynki zawiń w liście i polej resztą sosu.

Rozgrzej piekarnik do 200 st. C i ustaw funkcję grillowania (lub przygotuj grill ogrodowy). Ułóż ryby na natłuszczonej blasze i grilluj po 5 minut z każdej strony lub do czasu, aż liście zaczną czernieć.

Podawaj natychmiast po upieczeniu, z sałatką paprykowo-pomidorową.

Jeśli lubisz świeżą kolendrę, posyp nią danie już na talerzu.

Dowiedz się więcej na temat: sardynki | ryby

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje