Sardynki w liściach winogron
Przepis na oryginalne danie z grilla
Składniki:
RYBY:
- 16 oprawionych sardynek
- 16 liści winogron
- 3 łyżki oliwy
- łyżeczka oregano
- sok z 1/2 cytryny
SAŁATKA:
- 3 pomidory
- 4 zielone papryki
- 4 łyżki natki
- 4 łyżki oliwy
- sok z 1 i 1/2 cytryny
- cebula
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Przygotuj sałatkę. Pokrój w kostkę obrane ze skórki i wypestkowane pomidory, cebulę i papryki. Przełóż warzywa do miski, dodaj natkę. Przypraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dodaj oliwę, sok z cytryny i dobrze wymieszaj. Wstaw do lodówki.
Zrób sos do ryb. Wymieszaj w misce oliwę, oregano i sok z cytryny, przypraw solą i pieprzem. Częścią sosu skrop sardynki.
Zagotuj wodę z dodatkiem soli i cukru. Umyte liście winogron włóż do wrzątku i gotuj 2-3 minuty. Wyjmij, osusz i ostudź. Sardynki zawiń w liście i polej resztą sosu.
Rozgrzej piekarnik do 200 st. C i ustaw funkcję grillowania (lub przygotuj grill ogrodowy). Ułóż ryby na natłuszczonej blasze i grilluj po 5 minut z każdej strony lub do czasu, aż liście zaczną czernieć.
Podawaj natychmiast po upieczeniu, z sałatką paprykowo-pomidorową.
Jeśli lubisz świeżą kolendrę, posyp nią danie już na talerzu.