Sąsiadka za zapachem popędzi pod twoje drzwi. Przepis jest banalny
Oprac.: Łukasz Piątek
Pomidor został niedawno wybrany najzdrowszym owocem na świecie z uwagi na zawartość wielu cennych dla organizmu witamin i minerałów. Jednak pomidory jadamy nie tylko z uwagi na ich wpływ na zdrowie, ale również z powodu na doskonały smak. Tym razem podpowiemy, jak zrobić doskonałe, suszone pomidory, które pieszczą podniebienie niczym mały obłoczek.
Co potrzeba do suszenia pomidorów?
Do suszenia pomidorów najlepiej jest wybrać owoce bardzo mięsiste, których miąższ nie będzie zbyt bogaty w wodę. Wówczas proces suszenia przebiegnie szybciej, a pomidory będą doskonale smakować.
Ponadto musimy wyposażyć się w piekarnik z funkcją termo-obiegu, zioła prowansalskie, czosnek, dobrej jakości oliwę, ocet balsamiczny i olej bezzapachowy.
Jak wysuszyć pomidory w piekarniku?
Przede wszystkim dokładnie myjemy pomidory, osuszamy je ręcznikiem papierowym i kroimy je wzdłuż na połówki. Tak przygotowane owoce przekładamy na blachę do pieczenia, posypujemy ziołami, z kolei czosnek siekamy w cienkie plasterki i nakładamy na kawałki pomidorów. Pomidory z czosnkiem i ziołami skrapiamy oliwą.
Piekarnik rozgrzewamy do 100 stopniu Celsjusza i włączamy funkcję termoobiegu. Blachę do pieczenia z pomidorami wkładamy do piekarnika i nie zamykamy całkowicie drzwiczek od urządzenia. Taki zabieg sprawi, że szybciej odparuje wilgoć. Pamiętajmy jednak, by w pobliże piekarnika nie dopuszczać dzieci i zwierząt, a samemu zachować ostrożność.
Pomidory suszymy do momentu, aż zrobią się z nich cienkie, suche plastry.
Gdy pomidory odpowiednio się wysuszą, wyłączamy piekarnik i czekamy, aż owoce ostygną. Następnie pomidory wkładamy do czystego słoika, zalewamy jedną łyżeczką octu balsamicznego oraz olejem. Gotowe!