Reklama

Reklama

Schab faszerowany

Pyszny obiad.


Reklama


Składniki na 8 porcji: - 1,6 schabu bez kości,
- 15 dag suszonych moreli,
- 10 dag masła, łyżeczka soli czosnkowej,
- 1/2 łyżeczki rozmarynu,
- łyżeczka papryki słodkiej mielonej,
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku,
- 2 łyżki konfitury morelowej,
- 2-3 łyżki płatków migdałowych

Przygotowanie:

1. Masło utrzeć z solą czosnkową i rozmarynem. Mocno ochłodzić. Schab opłukać, włożyć na 2 min do posolonego wrzątku. Wyjąć. Długim, szerokim nożem wyciąć w mięsie kieszeń. Upychając trzonkiem drewnianej łyżki napełniać ją na przemian suszoną morelą i kawałkiem masła ziołowego. Otwór spiąć.
2. Mięso oprószyć solą, połową kminku i papryki. Umieścić w brytfannie. Wstawić do piekarnika 200 st. C, po 10 min pieczenia zmniejszyć temp. do 180 st. C i piec ok. 90 min. Co 20 min podlewać mięso 1/2 szklanki gorącej wody. Na 10 min przed końcem pieczenia mięso wyjąć. Konfiturę podgrzać, wymieszać z pozostałą papryką i kminkiem. Nasmarować schab. Posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika, dopiec.
Czas przygotowania: 2 godziny
1 porcja: 370 kcal

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: mięso | schab | wieprzowina | morele

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje