Schab gotowany w mleku

Schab przygotowany według naszego przepisu dosłownie będzie rozpływał się w ustach. Miękkie, soczyste i aromatyczne mięso szybko podbije serca domowników i na stałe zagości w waszym menu.

Schab gotowany w mleku z  dodatkiem moreli
Schab gotowany w mleku z dodatkiem moreli123RF/PICSEL

Składniki

  • 1,2 kg schabu bez kości
  • pieprz
  • 4 ząbki czosnku
  • mleko
  • sól
  • 2 liście laurowe
  • ziele angielskie
  • 5 dag suszonych pomidorów z oleju
  • 10 dag suszonych moreli
  • majeranek
2 godz. 10 min
8 porcji

Sposób przygotowania:

1. Mięso opłucz, natrzyj solą, pieprzem, dwoma roztartymi ząbkami czosnku oraz majerankiem. Odłóż do lodówki na dobę. Wyjmij, włóż do garnka. Zalej mlekiem (mięso musi być zakryte). Gotuj z liśćmi laurowymi i pięcioma ziarnami ziela około dwie godziny.

2. Morele namocz. Przełóż do rondelka. Dodaj suszone pomidory z 2 łyżkami zalewy. Duś, aż pomidory zaczną się rozpadać. Dopraw solą i pieprzem. Polej gotowy schab.

Świat kobiety
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?