Schab pieczony z cytryną
Pyszna pieczeń.
- 1,2 kg schabu,
- 2 cytryny,
- 10 dag plasterków boczku wędzonego,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 kg ziemniaków,
- sól,
- pieprz,
- po 4-5 gałązek szałwii, natki, bazylii, oregano,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 20 dag pieczarek,
- do dekoracji: 20 dag świeżych pomidorków koktajlowych
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C. Mięso oprósz solą i pieprzem. Zioła (oprócz szałwii) i czosnek posiekaj, wymieszaj z 2 łyżkami oliwy z oliwek i posmaruj nimi wierzchnią stronę mięsa. Połóż na wierzch boczek pokrojony w cienkie plastry. Cytrynę pokrój w plasterki i umieść w nacięciach pieczeni. Blachę do pieczenia natłuść łyżką oleju. Połóż na jej środku pieczeń i wstaw do piekarnika na środkowy poziom. Piecz 30 minut. Pokrój ziemniaki w ćwiartki i przełóż do miseczki. Szałwię poszatkuj; dodaj resztę oliwy z oliwek (2 łyżki), sól i wymieszaj z ziemniakami. Po 30 min pieczenia obłóż nimi pieczeń i piecz dalej około 50 min. Pomidorki umyj, osącz. Pieczarki obierz, pokrój i dodaj do pieczeni. Piecz kolejne 20 min. Podziel pieczeń na porcje i udekoruj pomidorkami i ziemniakami.
Przygotowanie 90 min 4-5 osób
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!