Schab pieczony z cytryną
Pyszna pieczeń.

Składniki:
- 1,2 kg schabu,- 2 cytryny,- 10 dag plasterków boczku wędzonego,- 2 ząbki czosnku,- 1 kg ziemniaków,- sól,- pieprz,- po 4-5 gałązek szałwii, natki, bazylii, oregano,- 4 łyżki oliwy z oliwek,- 20 dag pieczarek,- do dekoracji: 20 dag świeżych pomidorków koktajlowych
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C. Mięso oprósz solą i pieprzem. Zioła (oprócz szałwii) i czosnek posiekaj, wymieszaj z 2 łyżkami oliwy z oliwek i posmaruj nimi wierzchnią stronę mięsa. Połóż na wierzch boczek pokrojony w cienkie plastry. Cytrynę pokrój w plasterki i umieść w nacięciach pieczeni. Blachę do pieczenia natłuść łyżką oleju. Połóż na jej środku pieczeń i wstaw do piekarnika na środkowy poziom. Piecz 30 minut. Pokrój ziemniaki w ćwiartki i przełóż do miseczki. Szałwię poszatkuj; dodaj resztę oliwy z oliwek (2 łyżki), sól i wymieszaj z ziemniakami. Po 30 min pieczenia obłóż nimi pieczeń i piecz dalej około 50 min. Pomidorki umyj, osącz. Pieczarki obierz, pokrój i dodaj do pieczeni. Piecz kolejne 20 min. Podziel pieczeń na porcje i udekoruj pomidorkami i ziemniakami. Przygotowanie 90 min 4-5 osób
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!