Reklama

Reklama

Schab pieczony z morelami

Niezwykle smaczny schab.

Składniki na 15 porcji

  • 1 i 1/2 kg schabu bez kości
  • 3 łyżki miodu
  • łyżka musztardy francuskiej
  • 30 dag orzechów włoskich
  • 35 dag suszonych moreli
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka suszonego majeranku
  • sól
  • pieprz
  • żółtko
  • świeże zioła, np. rozmaryn, majeranek do dekoracji
  • Ponadto: folia aluminiowa

1. Schab umyj, osusz. Czosnek przeciśnij przez praskę i utrzyj z solą. Schab natrzyj czosnkiem z solą, majerankiem i odrobiną pieprzu. Mięso przełóż do szklanego lub ceramicznego naczynia, przykryj i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Reklama

2. Po tym czasie schab rozetnij wzdłuż tak, aby powstały dwie kieszenie. Morele pokrój w plasterki, połowę umieść w nacięciach schabu. Musztardę wymieszaj z żółtkiem i posmaruj nią mięso. Pozostałe morele wymieszaj z bardzo drobno posiekanymi (lub rozdobnionymi w moździerzu) orzechami oraz płynnym miodem. Schab ułóż na wysmarowanej tłuszczem folii aluminiowej, posmaruj z wierzchu mieszanką moreli i orzechów, wstaw do rozgrzanego piekarnika. Pierwszy kwadrans piecz mięso w 220° C, a następnie zmniejsz do 190° C. W niższej temperaturze schab powinien się piec jeszcze 80-100 minut.

3. Po tym czasie ostrożnie rozchyl folię, odsłoń wierzch mięsa i podpiecz je jeszcze chwilę, aby orzechy ładnie się zrumieniły. Przed podaniem udekoruj świeżymi ziołami.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 60 minut 

Porcja: 415 kilokalorii

Dowiedz się więcej na temat: schab

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje