Schab po bakońsku - Iwona
Składniki: kg schabu, mąka ziemniaczana, sól, słodka mielona papryka, cebula, pieczarki, papryka, czosnek, przecier pomidorowy, słodka śmietana, ryż.
Przygotowanie
Kg schabu pokroić na kotlety, rozbić i obtoczyć w mące zmieszanej z solą i słodką mieloną papryką. Obsmażyć po obu stronach. Zrobić sos - 1/2 kg cebuli pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu w głębszym naczyniu. Do tego dodać 0,75 dag pieczarek pokrojonych w paski, do tego 3 szt papryki kolorowej też pokrojone w paski , 3 ząbki przeciśniętego czosnku, małą puszkę przecieru pomidorowego i 200 ml słodkiej śmietany. Usmażone wcześniej steki schabowe włożyć do sosu i zapiec w piekarniku. Podawać z ryżem.