Schab w "kołderce"
Na świąteczny obiad.
- 80 dag schabu środkowego,
-2 cebule,
- ząbek czosnku,
- pęczek natki pietruszki,
- jajko,
- sól i pieprz,
- 3 łyżki oleju,
- łyżka ziół prowansalskich,
- 30 dag ciasta francuskiego (mrożonego).
Przygotowanie:
Ciasto rozmrozić. Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Posolić, popieprzyć. Rozgrzać olej na patelni, obsmażyć schab ze wszystkich stron. Czosnek i cebulę obrać i posiekać. Natkę opłukać, osuszyć, posiekać listki. Połączyć z czosnkiem, cebulą, ziołami prowansalskimi oraz białkiem. Wymieszać. Farsz rozłożyć na mięsie. Mięso ułożyć na płacie ciasta, zawinąć. Nadmiar ciasta uciąć. Brzegi zalepić i ścisnąć. Wierzch posmarować roztrzepanym żółtkiem. Z odciętego kawałka ciasta wyciąć dekoracyjne świąteczne elementy (np. listki). Ułożyć je na wierzchu i także posmarować żółtkiem. Schab piec godzinę w temp. 200 st. C.
Czas przygotowania 35 minut