Schab w miodowej bejcy

Elegancka i smaczna potrawa.

article cover
poboczem.pl

- 1,2 kg schabu bez kości,
- 2 papryczki chili,
- marynowane papryczki peperoni,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki miodu,
- słoiczek minikukurydzy,
- 3 łyżki oliwy,
- łyżka koncentratu pomidorowego,
- 75 dag ziemniaków,
- po pęczku tymianku i bazylii,
- 3 papryki różnokolorowe

Przygotowanie:

1. Mięso opłukać, związać nicią, a pod nią wsunąć 2 papryczki peperoni. Całość ułożyć w brytfance, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około 90 minut. 2. Chili rozkroić wzdłuż, usunąć nasionka, strączek pokroić w plasterki. Czosnek przecisnąć przez praskę. Miód wymieszać z koncentratem pomidorowym, połową czosnku i połową chili. Po 1 godz. pieczenia mięso posmarować najpierw wodą z solą, a następnie przygotowaną bejcą miodową. 3. Ziemniaki ugotować w mundurkach. Odcedzić przelać zimną wodą, obrać. Paprykę pokroić na kawałki, kukurydzę osączyć. Posiekać zioła. Na oliwie smażyć 12 minut paprykę ziemniaki i kukurydzę. Na 3 minuty przed końcem smażenia dodać resztę czosnku i chili. Na koniec przyprawić solą i pieprzem. Dodać przygotowane zioła. 4. Gotową pieczeń pokroić w plastry, ułożyć na ogrzanym półmisku. Obok umieścić przyrządzoną jarzynkę. Potrawę udekorować świeżymi ziołami. Czas przygotowania: 2 godziny
1 porcja: 680 kcal

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas