Schab w zalewie
Aromatyczna pieczeń.

Składniki na 4 porcje:
- 1kg schabu środkowego, - duża cebula, - kilkanaście goździków, - 2 łyżki oliwy, - łyżka masła, - korzeń chrzanu, - łyżka soku cytrynowego, Na zalewę: - 1/2 szklanki czerwonego wina, - po 1/2 łyżeczki estragonu i cząbru, - sól oraz pieprz, - 2-3 łyżki oliwy
Przygotowanie:
W umyty schab powtykać goździki. Cebulę obrać, pokroić w talarki. Do miski wlać wino, oliwę i przyprawy, posolić i popieprzyć. Wrzucić cebulę. Całość wymieszać. Do zalewy włożyć naszpikowany schab. Dobrze go w niej zamoczyć, odstawić na kilka godzin, co pewien czas obracając. Wyjąć schab z zalewy i usunąć z niego goździki. W rondlu rozgrzać oliwę, zrumienić na niej mięso ze wszystkich stron. Dodać masło, wlać pozostałą zaprawę i na wolnym ogniu dusić około 1 godziny. Jeśli będzie ubywało płynu, dolewać po trochu wody. Umyć i utrzeć chrzan, wymieszać go z sokiem z cytryny. Schab podawać pokrojony w plastry, polany sosem spod mięsa i oprószony tartym chrzanem. Czas przygotowania 2 godziny minut
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!