Schab w zalewie

Aromatyczna pieczeń.

Składniki na 4 porcje:

Reklama

- 1kg schabu środkowego,
- duża cebula,
- kilkanaście goździków,
- 2 łyżki oliwy,
- łyżka masła,
- korzeń chrzanu,
- łyżka soku cytrynowego,
Na zalewę:
- 1/2 szklanki czerwonego wina,
- po 1/2 łyżeczki estragonu i cząbru,
- sól oraz pieprz,
- 2-3 łyżki oliwy

Przygotowanie:

W umyty schab powtykać goździki. Cebulę obrać, pokroić w talarki. Do miski wlać wino, oliwę i przyprawy, posolić i popieprzyć. Wrzucić cebulę. Całość wymieszać. Do zalewy włożyć naszpikowany schab. Dobrze go w niej zamoczyć, odstawić na kilka godzin, co pewien czas obracając. Wyjąć schab z zalewy i usunąć z niego goździki. W rondlu rozgrzać oliwę, zrumienić na niej mięso ze wszystkich stron. Dodać masło, wlać pozostałą zaprawę i na wolnym ogniu dusić około 1 godziny. Jeśli będzie ubywało płynu, dolewać po trochu wody. Umyć i utrzeć chrzan, wymieszać go z sokiem z cytryny. Schab podawać pokrojony w plastry, polany sosem spod mięsa i oprószony tartym chrzanem.
Czas przygotowania 2 godziny minut

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: wieprzowina | schab | pieczeń

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje