Schab z figami

Na uroczysty obiad

Schab z figami
Schab z figami123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Dżem figowy lekko podgrzej, wsyp tymianek, cynamon, gałkę i szczyptę pieprzu. Dokładnie wymieszaj. Domieszaj orzechy. 

2. Mięso umyj i dokładnie osusz. Rozkrój je na dwa płaty, nie przecinając do końca i rozłóż na płasko. Lekko rozbij tłuczkiem i natrzyj pieprzem. Nałóż dżem figowy z orzechami, rozsmaruj równą warstwą. Mięso zwiń w dość ścisłą roladę. 

3. Powidła wymieszaj z octem i rozsmaruj na wierzchu rolady. Jagody jałowca utłucz. Posyp roladę. Połóż ją na blasze wyłożonej pergaminem. 

4. Nagrzej piekarnik do 170 st. C. Obok rolady postaw naczynie z wodą. Piecz mięso ok. 2 godziny. Udekoruj figami.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas