Schab z figami

Na uroczysty obiad

Składniki

  • 1,5 kg schabu bez kości
  • 8-10 łyżek dżemu figowego
  • 3-4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka powideł śliwkowych
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 2 łyżki suszonego tymianku
  • szczypta cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 3-4 jagody jałowca
  • sól
  • biały pieprz
  • olej z pestek winogron
  • ew. 2-3 świeże figi do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Dżem figowy lekko podgrzej, wsyp tymianek, cynamon, gałkę i szczyptę pieprzu. Dokładnie wymieszaj. Domieszaj orzechy. 

2. Mięso umyj i dokładnie osusz. Rozkrój je na dwa płaty, nie przecinając do końca i rozłóż na płasko. Lekko rozbij tłuczkiem i natrzyj pieprzem. Nałóż dżem figowy z orzechami, rozsmaruj równą warstwą. Mięso zwiń w dość ścisłą roladę. 

3. Powidła wymieszaj z octem i rozsmaruj na wierzchu rolady. Jagody jałowca utłucz. Posyp roladę. Połóż ją na blasze wyłożonej pergaminem. 

4. Nagrzej piekarnik do 170 st. C. Obok rolady postaw naczynie z wodą. Piecz mięso ok. 2 godziny. Udekoruj figami.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje