Schab z figami
Na uroczysty obiad
Sposób przygotowania
1. Dżem figowy lekko podgrzej, wsyp tymianek, cynamon, gałkę i szczyptę pieprzu. Dokładnie wymieszaj. Domieszaj orzechy.
2. Mięso umyj i dokładnie osusz. Rozkrój je na dwa płaty, nie przecinając do końca i rozłóż na płasko. Lekko rozbij tłuczkiem i natrzyj pieprzem. Nałóż dżem figowy z orzechami, rozsmaruj równą warstwą. Mięso zwiń w dość ścisłą roladę.
3. Powidła wymieszaj z octem i rozsmaruj na wierzchu rolady. Jagody jałowca utłucz. Posyp roladę. Połóż ją na blasze wyłożonej pergaminem.
4. Nagrzej piekarnik do 170 st. C. Obok rolady postaw naczynie z wodą. Piecz mięso ok. 2 godziny. Udekoruj figami.