Schab z figami
Na uroczysty obiad

Składniki
- 1,5 kg schabu bez kości
- 8-10 łyżek dżemu figowego
- 3-4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżka powideł śliwkowych
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 2 łyżki suszonego tymianku
- szczypta cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 3-4 jagody jałowca
- sól
- biały pieprz
- olej z pestek winogron
- ew. 2-3 świeże figi do dekoracji
Sposób przygotowania
1. Dżem figowy lekko podgrzej, wsyp tymianek, cynamon, gałkę i szczyptę pieprzu. Dokładnie wymieszaj. Domieszaj orzechy. 2. Mięso umyj i dokładnie osusz. Rozkrój je na dwa płaty, nie przecinając do końca i rozłóż na płasko. Lekko rozbij tłuczkiem i natrzyj pieprzem. Nałóż dżem figowy z orzechami, rozsmaruj równą warstwą. Mięso zwiń w dość ścisłą roladę. 3. Powidła wymieszaj z octem i rozsmaruj na wierzchu rolady. Jagody jałowca utłucz. Posyp roladę. Połóż ją na blasze wyłożonej pergaminem. 4. Nagrzej piekarnik do 170 st. C. Obok rolady postaw naczynie z wodą. Piecz mięso ok. 2 godziny. Udekoruj figami.