Schab z szałwią

Z dodatkiem warzyw smakuje wyśmienicie!

Czas przyrządzenia: ok. 30 min
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 60 dag schabu
  • 4 ziemniaki
  • 3 ząbki czosnku
  • po 2 cukinie i cebule
  • 4 pomidorki
  • 2 szkl. bulionu
  • po 4 gałązki natki i majeranku
  • 2 gałązki szałwii
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Odłóż 1 ząbek czosnku, resztę obierz i posiekaj. Schab potnij w plasterki. Natrzyj je czosnkiem. Posyp solą i pieprzem. Resztę warzyw, w zależności od rodzaju, oczyść, obierz, umyj. Ziemniaki pokrój w plasterki, cukinie i cebule w kostkę, a pomidorki na połówki. W garnku rozgrzej olej. Smaż na nim kotlety ok. 7 minut. Wyjmij. 

2. Na tym samym tłuszczu zrumień ząbek czosnku (w łupince). Dodaj cebule i ziemniaki. Podlej je bulionem. Gotuj 20 min. Po 10 min dołóż cukinie i pomidory. Przypraw solą i pieprzem. Zioła opłucz. Natkę i majeranek posiekaj. Dodaj do potrawki. Listki szałwii oderwij od gałązek. Rozłóż je na kotletach. Mięso połóż na warzywach. Zapiekaj 15 min w 200 st. C

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje