Schabowe rolady w plastrach boczku
Z ich przygotowaniem poradzą sobie nawet amatorzy. Soczyste mięso otulone chrupiącym boczkiem to pomysł na obiad, który z łatwością podbije serca domowników.
Sposób przygotowania:
1. Plastry schabu (po około 15 dag każdy) opłucz, osusz starannie papierowym ręcznikiem kuchennym, przykryj folią i rozbij na cienkie płaty mięsa. Oprósz z dwóch stron solą oraz pieprzem.
2. Koperek umyj dokładnie i osusz, poobrywaj piórka z gałązkami. Porozkładaj je równomiernie na przygotowanych kotletach. Ananasy osącz z za-lewy, przekrój krążki na połówki. Porozkładaj je na warstwie koperku.
3. Na koniec na każdym kotlecie ułóż po dwa plasterki sera topionego. Zwiń ciasno roladki, owiń je plastrami boczku i zepnij wykałaczkami lub obwiąż bawełnianą nicią.
4. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Włóż roladki, obsmaż z każdej strony na rumiano. Podlej 2 szklankami wody. Duś na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut.
5. Ogórka umyj, pokrój w półplasterki (jeśli chcesz, możesz go obrać). Oczyść starannie i posiekaj rzodkiewki oraz dymkę wraz ze szczypiorem. Warzywa połącz z 2 łyżkami oleju, dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Podawaj do mięsa.
***
#POMAGAMINTERIA
Inżynierowie wywodzący się z Politechniki Śląskiej prowadzą zrzutkę na bramy odkażające dla szpitali. Chcą postawić ich co najmniej dziesięć, uruchomili już działający prototyp. Możesz im pomóc i wesprzeć szpitale w walce z epidemią koronawirusa.
W ramach akcji naszego portalu #POMAGAMINTERIA łączymy tych, którzy potrzebują pomocy z tymi, którzy mogą jej udzielić. Znasz inicjatywę, która potrzebuje wsparcia? Masz możliwość pomagać, a nie wiesz komu? Wejdź na pomagam.interia.pl i wprawiaj z nami dobro w ruch!