Schabowe w ziołowej marynacie

Soczyste mięso w ziołowej odsłonie

Schabowe
Schabowe123RF/PICSEL

Składniki

  • 4 kotlety schabowe z kością
  • kilka łyżek oliwy (najlepiej ziołowej)
  • szczypta rozmarynu
  • szczypta tymianku
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • sałata i jabłko do dekoracji
30 min
4 osób

Sposób przygotowania

1. Wymieszaj oliwę z rozmarynem, tymiankiem, solą i pieprzem. Odstaw ją na 25 minut, by wszystkie składniki "przegryzły się". Taką ziołową marynatę wetrzyj w mięso, przykryj je i odstaw w chłodne miejsce. 

2. Pędzelkiem rozsmaruj niewielką ilość oliwy na patelni. Kotlety smaż 10 minut z każdej strony. Po usmażeniu odstaw je na 5 minut, by odpoczęły. Podawaj na sa- łacie skropionej sosem winerget, udekorowane cienkimi plastrami jabłka.

Schab ze śliwką – jak zrobić?Interia Kulinaria
Dobry Tydzień
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?