Schabowy z dodatkami
Kotlet schabowy usmażony tradycyjnie, uzupełniony o smakowite dodatki i dodatkowo zapieczony w piekarniku - smakuje rewelacyjnie. Wbrew pozorom, cały proces przygotowania tego dania jest nieskomplikowany i szybki.

Składniki
- 6 plastrów schabu
- 6 plasterków żółtego sera
- ok. 100-150 g pasztetu
- 1-2 jajka
- mąka, bułka tarta (do panierowania)
- olej
- sól, pieprz
1. Mięso oczyszczamy, starannie rozbijamy z obu stron. Oprószamy mąką.2. Jajko rozkłócamy, zanurzamy w nim rozbite kotlety i panierujemy w bułce tartej.3. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy kotlety z obu stron, aż nabiorą złocistobrązowego koloru.4. Gotowe kotlety odciskamy z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręczników papierowych. Na każdym kotlecie wykładamy plaster pasztetu, który przykrywamy dużym plastrem sera żółtego.5. Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni. Kotlety umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Zapiekamy ok. 15 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
RADA:Kotlety można też uzupełnić plastrem boczku lub zamienić pasztet na boczek.