Sekret chrupiących placków ziemniaczanych Ewy Wachowicz. Tym składnikiem przełamuje nudę

Placki ziemniaczane to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni, które kojarzymy z domowym obiadem u babci. Jednak prostota tego dania sprawia, że nietrudno w nim o nudę. Z tego powodu wiele osób poszukuje sposobu na jego urozmaicenie. Jak to zrobić, doskonale wie Ewa Wachowicz, która do placków dodaje jeden prosty składnik, dzięki któremu stają się smaczne i chrupiące jak nigdy.

Ewa Wachowicz wie, jak wzbogacić smak placków ziemniaczanych
Ewa Wachowicz wie, jak wzbogacić smak placków ziemniaczanych 123RF/PICSEL

Sekret chrupiących placków ziemniaczanych. Ten składnik wzbogaci ich smak

Przepis na klasyczne placki ziemniaczane jest bardzo prosty. Wystarczą nam ziemniaki, mąka, jajko, a także trochę przypraw do smaku, takich jak sól i pieprz.

Jednak w wersji Ewy Wachowicz pojawia się jeszcze jeden składnik, który znacząco wpływa na ich smak i konsystencję. Jest nim żółty ser, dzięki któremu placki stają się nie tylko bardziej chrupiące, ale również zyskują na smaku.


Dodatkowo ser sprawia, że placki są bardziej sycące, dzięki czemu mogą stanowić samodzielne danie, a nie tylko dodatek do obiadu.

Jak przygotować placki ziemniaczane według Ewy Wachowicz?

Przepis na placki ziemniaczane w wersji Ewy Wachowicz jest prosty, a jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Aby je przygotować, potrzebujemy zaledwie kilku składników w odpowiednich proporcjach:

  • 4 ziemniaki,
  • 4 łyżki mąki,
  • 1 jajko,
  • 1 ząbek czosnku,
  • połowa cebuli,
  • 1 szklanka startego żółtego sera,
  • 3 łyżki śmietany lub jogurtu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • masło klarowane do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Surowe ziemniaki ścieramy na tarce.
  2. Dodajemy roztrzepane jajko, posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę, ser, śmietanę, sól i pieprz.
  3. Po wymieszaniu wszystkich składników formujemy placki i smażymy na maśle klarowanym, aż będą złociste.
Placki należy smażyć na dobrze rozgrzanym maśle klarowanym
Placki należy smażyć na dobrze rozgrzanym maśle klarowanym 123RF/PICSEL

Jak jeść placki ziemniaczane z serem?

Chrupiące i pachnące placki ziemniaczane z serem żółtym możemy podawać jako samodzielne danie główne. Doskonale komponuje się także z kleksem kwaśnej śmietany, jogurtu naturalnego, a nawet skyru. Klasyczną wersję warto przełamać słodko-kwaśną konfiturą z żurawiny lub borówki.

Jeśli jednak nie przepadamy za słodką wersją tego dania i mamy ochotę na coś bardziej sycącego, możemy zaserwować placki ziemniaczane z mięsnym gulaszem. 

„Ewa gotuje”: Placki ziemniaczane z blachyPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas