Sycące śniadania w niecały kwadrans. Zajadam je od poniedziałku do piątku

​Wyrwanie się z rutyny śniadaniowej wcale nie wymaga od nas wyprawy po egzotyczne składniki. Wystarczy wykorzystać to, co znajdziemy w lodówce, ale w mniej typowy sposób. Z prostej bazy wyczarujemy pożywne posiłki, do których zasiądziemy ze smakiem. Przedstawiamy kilka pomysłów na szybkie śniadania, które na stałe zapiszą się w domowym menu.

Wśród szybkich propozycji śniadaniowych znajduje się bajgiel z łososiem
Wśród szybkich propozycji śniadaniowych znajduje się bajgiel z łososiem123RF/PICSEL

Nocna owsianka pistacjowa

Poranny pośpiech sprawia, że sami nie wiemy, w co włożyć ręce, a przygotowanie śniadania wydaje się misją niemożliwą. Nocna owsianka pistacjowa to doskonały wybór dla osób, które chcą zaoszczędzić na czasie, a dodatkowo mieć pewność, że rano zawsze będzie czekał smakowity posiłek. To doskonały wybór zwłaszcza dla zwolenników słodkich propozycji śniadaniowych.

Składniki na nocną owsiankę pistacjową

  • 40-45 g płatków owsianych
  • 1 mały skyr waniliowy
  • 70 ml mleka
  • 10 g cukru lub słodzika
  • 25 g pasty lub kremu pistacjowego
  • 15 g białej czekolady
  • 25 g jogurtu naturalnego
  • garść pistacji
  • garść malin

Przygotowanie nocnej owsianki pistacjowej

  1. Do słoiczka wsypujemy płatki owsiane, dolewamy mleko, dodajemy skyr, łyżeczkę pasty pistacjowej i całość dokładnie mieszamy.
  2. W kolejnym kroku zabieramy się za przygotowanie polewy. W tym celu w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z jogurtem naturalnym i pozostałą porcją pasty pistacjowej.
  3. Gotową polewę wylewamy na owsiankę pistacjową, posypujemy posiekanymi pistacjami i świeżymi malinami. Przekąskę wstawiamy na całą noc do lodówki i zajadamy ze smakiem rano. Smacznego!

Brzoskwiniowe smoothie z płatkami owsianymi

Kanapki, jajecznice oraz tosty to pyszne propozycje śniadaniowe, ale z czasem mogą się znudzić. Jeśli rano obudzi nas głód, ale z niechęcią myślimy o sięganiu po standardowe składniki, postawmy na smakowite smoothie. Połączenie dojrzałych brzoskwiń, kremowych bananów, orzeźwiającego soku z pomarańczy oraz sycących płatków owsianych i nasion chia, to gwarancja zapasu energii na początek dnia.

Sycący koktajl z brzoskwiń warto połączyć z porcją płatków owsianych
Sycący koktajl z brzoskwiń warto połączyć z porcją płatków owsianych123RF/PICSEL

Składniki na brzoskwiniowe smoothie

  • 2 świeże brzoskwinie lub z puszki
  • 1 duży banan
  • 200 ml soku z pomarańczy
  • ¼ szklanki płatków owsianych
  • 1 łyżka nasion chia
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka miodu

Przygotowanie brzoskwiniowego smoothie

  1. Brzoskwinie i banana myjemy pod wodą, a następnie osuszamy. Owoce kroimy na mniejsze kawałki i odstawiamy na bok.
  2. Do kielicha blendera wsypujemy płatki owsiane i blendujemy na gładki pył. Dodajemy do nich owoce i nasiona chia, po czym ponownie blendujemy.
  3. Gdy w masie nie będzie grudek, dolewamy sok z pomarańczy, ponownie krótko miksujemy i przelewamy do szklanek.
  4. Smoothie brzoskwiniowe najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu, ale możemy także wcześniej schłodzić je w lodówce. Smacznego!

Kanapka z hummusem, burakiem i kozim serem

Bułka spoglądająca na nas z kuchennego chlebaka może być podstawą do przygotowania zdrowego, sycącego i przepysznego śniadania. Wystarczy połączyć ją z ulubionym hummusem, kawałkiem gotowanego buraka i kozim serem. Prawdziwą wisienką na torcie będą także prażone pestki słonecznika i nieco pikantne kiełki rzodkiewki.

Składniki na kanapkę z hummusem

  • 60 g ulubionego hummusu
  • 1 bułka z ziarnami lub grahamka
  • ½ gotowanego buraka
  • 3 łyżki koziego serka
  • 1,5 łyżki kiełków rzodkiewki
  • 1-2 łyżeczki prażonych ziaren słonecznika

Przygotowanie kanapki z hummusem

  1. Bułkę kroimy na dwie połówki i jedną z nich obficie smarujemy hummusem. W kolejnym kroku kroimy połówkę buraka w cienkie plastry.
  2. Na hummusie układamy pokrojonego w plastry buraka, kozi serek, kiełki rzodkiewki oraz prażone ziarna słonecznika.
  3. Bułkę przykrywamy drugą częścią i podajemy od razu po przygotowaniu. Smacznego!

Wytrawne placuszki z serka wiejskiego, szynki i cebuli

Jak smakowicie rozpocząć dzień, a przy tym zapewnić sobie zapas jedzenia na wynos? Odpowiedzią są wytrawne placuszki powstające na bazie serka wiejskiego. Obłędnie puszyste i delikatne, zachwycają smakiem podsmażonej cebulki i szynki. Świetne do zjadania prosto z patelni, a także gotowe do zapakowania w pojemniki.

Placuszki z serka wiejskiego doskonale smakują nie tylko na słodko, ale także wytrawnie
Placuszki z serka wiejskiego doskonale smakują nie tylko na słodko, ale także wytrawnie123RF/PICSEL

Składniki na wytrawne placuszki

  • 250 g serka wiejskiego
  • 2 jajka
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 mała cebula
  • 3-4 plastry szynki
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie wytrawnych placuszków

  1. Cebulę obieramy z łupiny, drobno siekamy i podsmażamy do zeszklenia na niewielkiej porcji oleju. W międzyczasie szynkę kroimy w kostkę.
  2. Do podsmażonej cebuli dodajemy szynkę i podgrzewamy jeszcze przez kilka minut, by zrumieniła się z każdej strony.
  3. Serek wiejski przekładamy do miseczki, wbijamy jajka, dodajemy mąkę i sodę oczyszczoną, a następnie dokładnie mieszamy.
  4. Do tak przygotowanego ciasta dodajemy podsmażoną cebulę z szynką oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  5. Patelnię smarujemy cienką warstwą oleju roślinnego, rozgrzewamy i za pomocą dużej łyżki wykładamy porcje ciasta.
  6. Wytrawne placuszki z serka wiejskiego smażymy z obu stron na złoty kolor. Gotowe ściągamy z patelni i odsączamy na ręczniku papierowym.
  7. Danie doskonale smakuje z domowymi sosami, np. czosnkowym lub tzatziki, a także lekką sałatką. Smacznego!

Śniadaniowy bajgiel z serkiem, łososiem i dodatkami

W amerykańskich filmach główni bohaterowie ze smakiem zajadają się świeżymi bajglami, przemierzając ruchliwe ulice Nowego Jorku. To kultowe śniadanie możemy powtórzyć w domu, napełniając wnętrze wypieku kremowym serkiem, wędzonym łososiem, ogórkiem, kaparami i aromatycznym koprem.

Składniki na śniadaniowego bajgla z łososiem

  • 1 bajgiel z makiem lub sezamem
  • 50 g serka śmietankowego
  • 50 g łososia wędzonego
  • ½ świeżego ogórka
  • ½ pęczka koperki
  • 1 łyżeczka kaparów
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie śniadaniowego bajgla z łososiem

  1. Bajgla kroimy na dwie połówki, a następnie krótko podgrzewamy je w opiekaczu lub na patelni. Obie połówki smarujemy serkiem śmietankowym.
  2. Na dolnej części bajgla wykładamy płaty  łososia, pokrojonego w plasterki górka oraz kapary. Całość obficie zasypujemy posiekanym koperkiem.
  3. Składniki doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie przykrywamy drugą połówką bajgla. Smacznego!
Zmysłowe smaki: Śniadaniowe pancakesInteria.tv

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas