Sycące śniadania w niecały kwadrans. Zajadam je od poniedziałku do piątku

Wśród szybkich propozycji śniadaniowych znajduje się bajgiel z łososiem
Wśród szybkich propozycji śniadaniowych znajduje się bajgiel z łososiem123RF/PICSEL

Nocna owsianka pistacjowa

Zobacz również:

    • 40-45 g płatków owsianych
    • 1 mały skyr waniliowy
    • 70 ml mleka
    • 10 g cukru lub słodzika
    • 25 g pasty lub kremu pistacjowego
    • 15 g białej czekolady
    • 25 g jogurtu naturalnego
    • garść pistacji
    • garść malin
    1. Do słoiczka wsypujemy płatki owsiane, dolewamy mleko, dodajemy skyr, łyżeczkę pasty pistacjowej i całość dokładnie mieszamy.
    2. W kolejnym kroku zabieramy się za przygotowanie polewy. W tym celu w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z jogurtem naturalnym i pozostałą porcją pasty pistacjowej.
    3. Gotową polewę wylewamy na owsiankę pistacjową, posypujemy posiekanymi pistacjami i świeżymi malinami. Przekąskę wstawiamy na całą noc do lodówki i zajadamy ze smakiem rano. Smacznego!

    Brzoskwiniowe smoothie z płatkami owsianymi

    Sycący koktajl z brzoskwiń warto połączyć z porcją płatków owsianych
    Sycący koktajl z brzoskwiń warto połączyć z porcją płatków owsianych123RF/PICSEL
    • 2 świeże brzoskwinie lub z puszki
    • 1 duży banan
    • 200 ml soku z pomarańczy
    • ¼ szklanki płatków owsianych
    • 1 łyżka nasion chia
    • opcjonalnie: 1 łyżeczka miodu
    1. Brzoskwinie i banana myjemy pod wodą, a następnie osuszamy. Owoce kroimy na mniejsze kawałki i odstawiamy na bok.
    2. Do kielicha blendera wsypujemy płatki owsiane i blendujemy na gładki pył. Dodajemy do nich owoce i nasiona chia, po czym ponownie blendujemy.
    3. Gdy w masie nie będzie grudek, dolewamy sok z pomarańczy, ponownie krótko miksujemy i przelewamy do szklanek.
    4. Smoothie brzoskwiniowe najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu, ale możemy także wcześniej schłodzić je w lodówce. Smacznego!

    Kanapka z hummusem, burakiem i kozim serem

    • 60 g ulubionego hummusu
    • 1 bułka z ziarnami lub grahamka
    • ½ gotowanego buraka
    • 3 łyżki koziego serka
    • 1,5 łyżki kiełków rzodkiewki
    • 1-2 łyżeczki prażonych ziaren słonecznika
    1. Bułkę kroimy na dwie połówki i jedną z nich obficie smarujemy hummusem. W kolejnym kroku kroimy połówkę buraka w cienkie plastry.
    2. Na hummusie układamy pokrojonego w plastry buraka, kozi serek, kiełki rzodkiewki oraz prażone ziarna słonecznika.
    3. Bułkę przykrywamy drugą częścią i podajemy od razu po przygotowaniu. Smacznego!

    Wytrawne placuszki z serka wiejskiego, szynki i cebuli

    Placuszki z serka wiejskiego doskonale smakują nie tylko na słodko, ale także wytrawnie
    Placuszki z serka wiejskiego doskonale smakują nie tylko na słodko, ale także wytrawnie123RF/PICSEL
    • 250 g serka wiejskiego
    • 2 jajka
    • 5 łyżek mąki pszennej
    • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1 mała cebula
    • 3-4 plastry szynki
    • sól i pieprz do smaku
    1. Cebulę obieramy z łupiny, drobno siekamy i podsmażamy do zeszklenia na niewielkiej porcji oleju. W międzyczasie szynkę kroimy w kostkę.
    2. Do podsmażonej cebuli dodajemy szynkę i podgrzewamy jeszcze przez kilka minut, by zrumieniła się z każdej strony.
    3. Serek wiejski przekładamy do miseczki, wbijamy jajka, dodajemy mąkę i sodę oczyszczoną, a następnie dokładnie mieszamy.
    4. Do tak przygotowanego ciasta dodajemy podsmażoną cebulę z szynką oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    5. Patelnię smarujemy cienką warstwą oleju roślinnego, rozgrzewamy i za pomocą dużej łyżki wykładamy porcje ciasta.
    6. Wytrawne placuszki z serka wiejskiego smażymy z obu stron na złoty kolor. Gotowe ściągamy z patelni i odsączamy na ręczniku papierowym.
    7. Danie doskonale smakuje z domowymi sosami, np. czosnkowym lub tzatziki, a także lekką sałatką. Smacznego!

    Śniadaniowy bajgiel z serkiem, łososiem i dodatkami

    • 1 bajgiel z makiem lub sezamem
    • 50 g serka śmietankowego
    • 50 g łososia wędzonego
    • ½ świeżego ogórka
    • ½ pęczka koperki
    • 1 łyżeczka kaparów
    • sól i pieprz do smaku
    1. Bajgla kroimy na dwie połówki, a następnie krótko podgrzewamy je w opiekaczu lub na patelni. Obie połówki smarujemy serkiem śmietankowym.
    2. Na dolnej części bajgla wykładamy płaty  łososia, pokrojonego w plasterki górka oraz kapary. Całość obficie zasypujemy posiekanym koperkiem.
    3. Składniki doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie przykrywamy drugą połówką bajgla. Smacznego!
    Zmysłowe smaki: Śniadaniowe pancakesINTERIA.TVInteria.tv