Sekret klasycznego amerykańskiego hamburgera to...

Cała tajemnica przygotowania klasycznego amerykańskiego hamburgera polega na tym, by został zrobiony z czysto wołowego mięsa, nie zmieszanego np. z wieprzowiną. Po zmieleniu mięso można lekko posolić, ale nic więcej - nie używamy jajek, bułki czy innych dodatków.

W Stanach często do hamburgera dokłada się awokado i usmażony boczek
W Stanach często do hamburgera dokłada się awokado i usmażony boczek123RF/PICSEL

Znawcą klasycznych amerykańskich hamburgerów jest Christopher Piotrowski, który spędził w USA ponad 30 lat, a teraz w wiosce pod Mikołajkami - Jora Wielka, prowadzi restauracyjkę Grill u Chrisa. Według przewodnika "Odetchnij od miasta. Warmia i Mazury" najlepszą amerykańską kuchnię na Mazurach zjemy w starej chałupie nad brzegiem jeziora Tałty. Jeśli chapsnąć hamburgera, to właśnie tam - twierdzi autorka Aleksandra Klonowska-Szałek.

Piotrowski ze sztuki robienia hamburgerów nie robi wiedzy tajemnej i podzielił się przepisem na klasyk amerykańskiej kuchni. Potrzebujemy następujących składników: 200 g dobrego mięsa wołowego, dużą bułkę hamburgerową, ogórki konserwowe, pomidor, plasterki cebuli (białej lub czerwonej), sałatę (najlepiej lodową), majonez, keczup, oliwę z oliwek, pieprz i sól.

- Mięso zwilżam lekko oliwą i rękami formuję tak zwane patties (placki). Następnie kładę je na mocno rozgrzanym grillu (może być też patelnia grillowa lub zwykła patelnia; niektórzy wolą hamburgery z patelni ze względu na dodatek tłuszczu). Żeby uzyskać najlepszego hamburgera medium well-done (lekko zaróżowione mięso), grilluję z każdej strony cztery minuty - daje wskazówki szef kuchni.

- Przygotowuję bułkę: rozkrajam i smaruję z obu stron majonezem. Teraz pora na dodatki. Na bułce układam kolejno: mięso, plaster pomidora, ogórki konserwowe, plasterki cebuli, rozprowadzam keczup i przykrywam drugą połową bułki - wyjaśnia Chris.

W Stanach często do hamburgera dokłada się awokado i usmażony boczek. Jeśli zdecydujemy się na cheesburgera, to istotny jest rodzaj sera (szwajcarski lub gouda), a także to, by plasterek sera położyć na mięsie jeszcze podczas grillowania.

Przewodnik "Odetchnij od miasta. Warmia i Mazury" trafi na półki księgarni 24 kwietnia. Praktyczne informacje dotyczące zakwaterowania, dojazdu, lokalnych atrakcji i pysznego jedzenia Aleksandra Klonowska-Szałek przeplata inspirującymi rozmowami z gospodarzami danych miejsc. (PAP Life)

Wegetariańskie burgery z czerwonych burakówInteria Kulinaria
PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas