Sekret puszystych i chrupiących racuchów. Nasze babcie zawsze tak robiły

Racuchy wielu z nas kojarzą się ze smakiem dzieciństwa. To danie świetnie pasujące na obiad czy podwieczorek. Jak zrobić puszyste placki z jabłkami? Co dodać, aby smakowały wyśmienicie? Sprawdzony przepis znajdziesz w poniższym artykule.

Co dodać do racuchów, by zawsze wychodziły puszyste?
Co dodać do racuchów, by zawsze wychodziły puszyste?123RF/PICSEL

Dlaczego warto jeść racuchy?

Racuchy z jabłkami to nie tylko smak dzieciństwa. To także prawdziwa bomba witaminowa. Owoce zawarte w plackach mają wiele cennych składników: m.in. witaminę C i flawonoidy. Pierwszy z nich ma działanie antyoksydacyjne. Zwalcza szkodliwe działanie wolnych rodników, które przyspieszają proces starzenia się organizmu. Ponadto witamina C wzmacnia układ odpornościowy w okresie wzmożonej zachorowalności na różnego rodzaju infekcje. Flawonoidy natomiast chronią przed rakiem jelita grubego. Regularne spożywanie jabłek wspiera pracę układu trawiennego i częstotliwość wypróżnień. W owocach znajduje się też błonnik: chroni przed zawałem, zmniejsza poziom złego cholesterolu i ryzyko miażdżycy.

Sprawdzony przepis na racuchy

Do przygotowania racuchów potrzebujesz:

  • 2 jabłka
  • 200 mililitrów mleka
  • jajko
  • szklanka mąki pszennej
  • łyżka cukru wanilinowego
  • łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • do smażenia: olej roślinny
Racuchy to pyszne i proste danie
Racuchy to pyszne i proste danie123RF/PICSEL

Sposób przygotowania rachuchów:

  1. Najpierw do miski wsyp mąkę, cukier waniliowy i zwykły, a także sodę oczyszczoną. Składniki dokładnie wymieszaj.
  2. Dodaj mleko i jajko, całość zmiksuj na jednolitą masę.
  3. Obrane i pokrojone w drobną kostkę jabłka dodaj do całości i wymieszaj drewnianą łyżką.
  4. Chochlą nakładaj małe ilości masy, by utworzyły się placki. Smaż z obu stron do zarumienienia.

Racuchy podawaj z dżemem, miodem, cukrem pudrem lub bitą śmietaną. Smacznego!

Polecamy:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas