Sekret puszystych i chrupiących racuchów. Nasze babcie zawsze tak robiły
Racuchy wielu z nas kojarzą się ze smakiem dzieciństwa. To danie świetnie pasujące na obiad czy podwieczorek. Jak zrobić puszyste placki z jabłkami? Co dodać, aby smakowały wyśmienicie? Sprawdzony przepis znajdziesz w poniższym artykule.
Dlaczego warto jeść racuchy?
Racuchy z jabłkami to nie tylko smak dzieciństwa. To także prawdziwa bomba witaminowa. Owoce zawarte w plackach mają wiele cennych składników: m.in. witaminę C i flawonoidy. Pierwszy z nich ma działanie antyoksydacyjne. Zwalcza szkodliwe działanie wolnych rodników, które przyspieszają proces starzenia się organizmu. Ponadto witamina C wzmacnia układ odpornościowy w okresie wzmożonej zachorowalności na różnego rodzaju infekcje. Flawonoidy natomiast chronią przed rakiem jelita grubego. Regularne spożywanie jabłek wspiera pracę układu trawiennego i częstotliwość wypróżnień. W owocach znajduje się też błonnik: chroni przed zawałem, zmniejsza poziom złego cholesterolu i ryzyko miażdżycy.
Przeczytaj też: Przepis na wyborne placki z jabłkami. Będą puszyste jak chmurka
Sprawdzony przepis na racuchy
Do przygotowania racuchów potrzebujesz:
- 2 jabłka
- 200 mililitrów mleka
- jajko
- szklanka mąki pszennej
- łyżka cukru wanilinowego
- łyżeczka cukru
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- do smażenia: olej roślinny
Sposób przygotowania rachuchów:
- Najpierw do miski wsyp mąkę, cukier waniliowy i zwykły, a także sodę oczyszczoną. Składniki dokładnie wymieszaj.
- Dodaj mleko i jajko, całość zmiksuj na jednolitą masę.
- Obrane i pokrojone w drobną kostkę jabłka dodaj do całości i wymieszaj drewnianą łyżką.
- Chochlą nakładaj małe ilości masy, by utworzyły się placki. Smaż z obu stron do zarumienienia.
Racuchy podawaj z dżemem, miodem, cukrem pudrem lub bitą śmietaną. Smacznego!
Polecamy: