Sekret śląskiej kuchni. Czerwona kapusta według receptury babci

Anna Czowalla

Czerwona kapusta to nieodłączny składnik śląskiego obiadu.
Czerwona kapusta to nieodłączny składnik śląskiego obiadu.Marek Lasyk/REPORTER Marek Lasyk/REPORTER

Spis treści:

  1. Skąd wzięła się popularność czerwonej kapusty w polskich domach?
  2. Dlaczego warto jeść czerwoną kapustę?
  3. Składniki potrzebne do przepisu babci
  4. Przygotowanie krok po kroku
  5. Triki babci, które nadają kapuście wyjątkowy smak
  6. Podawanie i przechowywanie czerwonej kapusty

Skąd wzięła się popularność czerwonej kapusty w polskich domach?

Modro kapusta (modra kapusta) to obowiązkowy składnik tradycyjnego śląskiego obiadu
Modro kapusta (modra kapusta) to obowiązkowy składnik tradycyjnego śląskiego obiaduMONKPRESS/East NewsEast News

Dlaczego warto jeść czerwoną kapustę?

Zobacz również:

    Składniki potrzebne do przepisu babci

    • pół główki czerwonej kapusty,
    • 1 średnia cebula lub ćwiartka dużej,
    • 4-5 łyżek oleju rzepakowego lub słonecznikowego,
    • 1-2 łyżki octu,
    • sól,
    • świeżo zmielony pieprz do smaku,
    • (opcjonalnie) szczypta cukru.

    Przygotowanie krok po kroku

    Włączenie czerwonej kapusty do diety przyniesie dużo korzyści
    Czerwoną kapustę warto docenić za właściwości odżywcze123RF/PICSEL

    Zobacz również:

    Triki babci, które nadają kapuście wyjątkowy smak

    Podawanie i przechowywanie czerwonej kapusty

    Surówka z czerwonej kapusty to smaczny i zdrowy dodatek do obiadu
    Warzywo o intensywnym kolorze powinno na stałe zagościć na naszych talerzach123RF/PICSEL
    Dania kuchni azjatyckiej, w tym miska z gotowanym ryżem, miska z zielonymi warzywami posypanymi solą oraz talerz z grillowanym mięsem w sezamie, surówką z marchewki i cytryną.
    Poznaj przepisy, które łączą smak, zdrowie i domowe ciepłoCanva ProINTERIA.PL
    "Ewa gotuje": Żurek z leśnymi grzybamiPolsat