Tak zrobiona zawsze się udaje. Przepis na kiszoną kapustę Wachowicz jest hitem

Oprac.: InteriaKobieta Redakcja

Kiszona kapusta jest źródłem probiotyków i witamin. Genialnie wzmacnia odporność
Kiszona kapusta jest źródłem probiotyków i witamin. Genialnie wzmacnia odporność123RF/PICSEL

Spis treści:

  1. Patent Ewy Wachowicz na kiszoną kapustę
  2. Kiszenie kapusty w proporcji 1:20. Na czym polega?
  3. Przepis na kiszoną kapustę Ewy Wachowicz

Patent Ewy Wachowicz na kiszoną kapustę

Zobacz również:

Ręce krojące białą kapustę na pomarańczowej desce do krojenia, duża ilość cienko posiekanych liści kapusty leży obok.
Kapustę przed kiszeniem należy umyć i drobno poszatkować123RF/PICSEL

Kiszenie kapusty w proporcji 1:20. Na czym polega?

Przepis na kiszoną kapustę Ewy Wachowicz

Składniki

  • 1 spora główka białej kapusty
  • marchewki – 4-5 szt.
  • jabłka – 4-5 szt.
  • sól kamienna
  • kminek
  • jałowiec
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  1. Kapustę dokładnie umyj, usuń głąb. Liście poszatkuj.
  2. Zważ kapustę i dodaj do miski.
  3. Do kapusty dodaj sól kamienną - wedle proporcji 1:20. Wymieszaj.
  4. Odstaw kapustę na 20 minut, aby puściła sok.
  5. W tym czasie umyj i obierz marchewki oraz jabłka. Następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  6. Po upływie 20 minut, do kapusty dodaj marchewkę, kminek, jałowiec, ziele angielskie i listki laurowe. Wymieszaj i odstaw na 20 min.
  7. Odciśnij kapustę z marchewką. Połowę przełóż do kamionki i dokładnie ugnieć.
  8. Dodaj jabłka, resztę odciśniętej kapusty i ponownie ugnieć.
  9. Naczynie z kapustą przykryj dobrze przylegającą deską i dociśnij kamieniem.
  10. Pozostaw na co najmniej tydzień w temperaturze pokojowej, a po tym czasie przenieś w suche i chłodne miejsce.
Kiszenie kapusty nie powinno odbywać się w zbyt chłodnym pomieszczeniu. Po ukiszeniu można przenieść słoiki do spiżarki lub piwnicy
Kiszenie kapusty nie powinno odbywać się w zbyt chłodnym pomieszczeniu. Po ukiszeniu można przenieść słoiki do spiżarki lub piwnicy123RF/PICSEL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?