Sekret udanych ogórków kiszonych i małosolnych

Już niedługo zacznie się sezon na zaprawianie kiszonek. Ogórki możemy śmiało kisić już na początku lata. Są pyszne i bardzo zdrowe, a ich przygotowanie wcale nie jest trudne. Wystarczy kilka składników i trochę czasu. Podpowiadamy, jak zrobić pyszne ogórki kiszone lub małosolne.

article cover
©123RF/PICSEL

Jakie ogórki wybierać do zaprawy?

©123RF/PICSEL

Ogórki powinny pochodzić ze sprawdzonego źródła. Najlepiej od osób, które je uprawiają. Dobrej jakości ogórki kupimy również na giełdach warzyw. Pamiętajmy, by wybierać małe okazy, ponieważ po ukiszeniu nie powstaną w nich brzydkie dziury.

Co będzie potrzebne?

* około cztery kilogramy ogórków gruntowych;

* dwa litry wody;

* dwie kopiaste łyżki soli morskiej;

* dwie małe główki czosnku;

* gruby pęczek kopru;

* duży korzeń chrzanu;

* liście laurowe (po trzy listki do każdego słoika).

Sposób kiszenia ogórków

©123RF/PICSEL

1. Oczyszczamy ogórki oraz chrzan i dokładnie myjemy warzywa.

2. Gotujemy wodę dodając wcześniej dwie łyżki soli morskiej i odstawiamy do ostudzenia.

3. Chrzan kroimy w kostkę, a czosnek rozdzielamy na ząbki.

4. Umieszczamy ogórki w słoiku (najlepiej na stojąco i ciasno), dodajemy trzy liście laurowe, dwa lub trzy ząbki czosnku, kilka kostek chrzanu i pęczek kopru.

5. Całość należy zalać ostudzoną wodą i dokładnie zakręcić. Odstawić w suche i chłodne miejsce.

Po kilku dniach gotowe będą już ogórki małosolne, natomiast po upływie około dwudziestu dni kiszone.

Właściwości ogórków kiszonych

©123RF/PICSEL

Oprócz tego, że ogórki kiszone są pyszne, stanowią również bogate źródło witamin i minerałów. Wzmacniają odporność organizmu i usprawniają jego funkcjonowanie, poprawiają przemianę materii, przyspieszają spalanie tłuszczu i pozytywnie wpływają na urodę. W kiszonkach znajdziemy również spore ilości przeciwutleniaczy, które hamują rozwój wielu chorób, w tym nowotworów i przewlekłych chorób cywilizacyjnych.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas