Sekrety udanego sernika
Skorzystaj z naszych wskazówek, a twoje ciasto zachwyci domowników i świątecznych gości, a ty zyskasz miano specjalistki od serowych wypieków!
Spód
Powinien być idealnie płaski, dlatego surowe kruche ciasto ponakłuwaj widelcem w kilku miejscach. Dzięki temu spód nie wybrzuszy się podczas pieczenia.
Pieczenie
Sernik lubi dosyć długie pieczenie w temperaturze nie wyższej niż 180 st. Jeśli chcesz uchronić wierzch ciasta przed pękaniem, piecz sernik w kąpieli wodnej i nie otwieraj piekarnika.
Masa
Jeśli przygotujesz ją z mielonego tłustego twarogu, sernik będzie wilgotny i zwarty. Ciasto z homogenizowanych serków będzie miało gładką i kremową konsystencję.
Studzenie
Nie wyjmuj sernika od razu po upieczeniu, tylko pozostaw go do wystudzenia w wyłączonym piekarniku. Zimny sernik wstaw na noc do lodówki - dzięki temu osiągnie odpowiednią konsystencję.
Dodatki
Masa serowa znakomicie komponuje się z wanilią, bakaliami, skórką z cytryny oraz likierami np. migdałowym.
Polewy
Oprócz stopionej czekolady sprawdzi się w tej roli: kajmak, podgrzana i przetarta konfitura albo kompot owocowy lekko zagęszczony mąką ziemniaczaną.