Sekrety udanych przetworów

Zbliża się lato, a wraz z nim coraz więcej warzyw i owoców, które wielu z nas wykorzysta do przygotowania przetworów. W lecie najczęściej zaprawiamy dżemy, konfitury, ogórki i inne warzywa, a także różnego rodzaju pasty i sałatki. Jednak, by nasze przetwory były pyszne i świeże przez cały rok, powinniśmy pamiętać o kilku ważnych zasadach podczas ich przygotowywania. Oto one.

article cover
©123RF/PICSEL

Jak przygotować żywność do pasteryzacji?

©123RF/PICSEL

Warzywa i owoce, z których przygotowujemy przetwory, powinny być starannie dobrane, czyli świeże i pochodzące z dobrego źródła. Oczywiście najlepiej sprawdzą się te z własnego ogródka, ale jeśli takowych nie uprawiamy, poszukajmy sprawdzonych dostawców. Warto pamiętać, że do przetworów nie nadają się warzywa i owoce zbierane w upalne dni lub po deszczu.

Przed umieszczaniem warzyw lub owoców w słoikach albo miksowaniu ich na przetwory należy je dokładnie oczyścić i umyć. Przed krojeniem i drylowaniem powinny zostać dokładnie opłukane, ponieważ mogą nasiąknąć wodą. By owoce takie, jak maliny czy truskawki się nie rozpadły, należy je zamoczyć na kilka minut w mocnym alkoholu. Do marynowania i kiszenia najlepiej sprawdzi się woda źródlana. Ta z kranu może pogorszyć ich smak. Pamiętajmy również, by słoiki nie były wypchane po brzegi. Warto zostawić im około dwa centymetry luzu. Słoiki zakręcamy delikatnie. Dopiero po procesie pasteryzacji powinny być dokręcone dokładnie i mocno.

Słoiki

By nasze przetwory dobrze były dobrze zapasteryzowane, powinniśmy również zadbać o dobrej jakości słoiki. Najlepsze będą te z grubszego szkła. Nie mogą być ubite czy popękane.

Jak gotować przetwory?

©123RF/PICSEL

Jak pasteryzować?

Gdy przetwory są już gotowe i szczelnie zamknięte w słoikach, czas na ich pasteryzację. To proces utrwalania, dzięki któremu żywność będzie świeża, gdy otworzymy słoik po kilku miesiącach. Jedną z najpopularniejszych i najskuteczniejszych metod pasteryzacji jest podgrzewanie słoików z żywnością do około 90 stopni Celsjusza. To dlatego, że w wysokiej temperaturze giną bakterie gnilne, odpowiedzialne za psucie się żywności.

Proces pasteryzacji możemy przeprowadzić na dwa sposoby:

Pierwszy

Układamy słoiki w brytfannie do połowy napełnionej wodą i wkładamy całość do piekarnika nagrzanego do 140 stopni Celsjusza na około 20 minut.

Drugi

Drugi sposób, zdecydowanie bardziej popularny, to podgrzewanie słoików w dużym garnku. Jak przeprowadzić ten proces? Dno garnka wykładamy cienką ściereczkę, najlepiej z naturalnego materiału, następnie układamy słoiki (pamiętajmy, by się nie stykały) i zalewamy je do połowy wodą. Całość należy podgrzewać około 15 minut.

Jak przechowywać?

©123RF/PICSEL

Przetwory zdecydowanie najlepiej czują się w chłodnych i suchych miejscach, gdzie występuje niewielkie ryzyko ich zepsucia się. Polecamy stawiać je w piwnicach lub na strychach.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas