Składniki na 4 porcje: - 50 g migdałów, - 2 jajka, - 1 żółtko, - 125 g cukru, - 2 łyżki likieru Amaretto, - 250 g śmietany, - 150 g Cr`eme fraîche, - 500 g owoców leśnych (świeżych lub mrożonych), - laska wanilii, - melisa do dekoracji Przygotowanie: Migdały uprażyć na patelni bez tłuszczu, zdjąć, odstawić do ostygnięcia. Jajka, żółtko i 75 g cukru ubijać przez 10 minut podgrzewając (w kąpieli wodnej). Stopniowo dolewać likier. Następnie krem ubijać na zimno. (np. naczynie z kremem wstawić do miski z zimną wodą lub pokruszonym lodem). Śmietanę mocno ubić. Cr`eme fraîche i śmietanę wmieszać do kremu. Dodać migdały. Prostokątną formę przepłukać zimną wodą, nałożyć krem i wstawić na noc do zamrażalnika. Wanilię rozciąć, wyskrobać miąższ. Trzy czwarte owoców, miąższ z wanilii i skórkę, 50 g cukru włożyć do rondelka i zagotować. Gotować ok. 5 minut. Wyjąć skórkę z wanilii, a sos przetrzeć przez sito. Wmieszać pozostałe owoce. Formę z lodami krótko ogrzać w gorącej wodzie, zawartość wybić na deskę i pokroić na 8 plastrów. Nakładać na talerzyki, polewać sosem. Dekorować melisą. Czas przygotowania: 45 minut Jedna porcja zawiera: 2680 kJ/640 kcal Kalkulator kalorii Wakacje dla miłośników włoskiej kuchni!