Ser szpuntowy (Spundekäs)
Kuchnia
Ten niemiecki twarożek ukształtowany na wzór kołka zamykającego beczkę (czemu zawdzięcza swoja nazwę) jest popularny w Hesji Nadreńskiej.
- 1 cebula
- 125g masła
- 250 g margaryny
- 750 g kremowego twarożku
- ¼ łyżeczki soli
- słodka papryka
- szczypiorek
Cebulę obrać, pokroić, a następnie zmiksować. Masło i margarynę ubić na kremową masę
Za pomocą robota kuchennego. Dodać twarożek i cebulę i ubijać 2-3 minuty. Doprawić solą i papryką. Szczypiorek pokroić i dodać. Podawać w miseczce, udekorowany papryka i szczypiorkiem. Doskonale smakuje z preclami, kaszanką, ogórkami konserwowymi i musztardą.
Czas przygotowania 15 minut
Jedna porcja zawiera 2050 kJ/490 kcal