Reklama

Ser szpuntowy (Spundekäs)

Ten niemiecki twarożek ukształtowany na wzór kołka zamykającego beczkę (czemu zawdzięcza swoja nazwę) jest popularny w Hesji Nadreńskiej.


 Składniki na 8-10 porcji:

  • 1 cebula
  • 125g masła
  • 250 g margaryny
  • 750 g kremowego twarożku
  • ¼ łyżeczki soli
  • słodka papryka
  • szczypiorek
 

Cebulę obrać, pokroić, a następnie zmiksować. Masło i margarynę ubić na kremową masę  

Za pomocą robota kuchennego. Dodać twarożek i cebulę i ubijać 2-3 minuty. Doprawić solą i papryką. Szczypiorek pokroić i dodać. Podawać w miseczce, udekorowany papryka i szczypiorkiem. Doskonale smakuje z preclami, kaszanką, ogórkami konserwowymi i musztardą.


Czas przygotowania 15 minut

Jedna porcja zawiera 2050 kJ/490 kcal


Smacznego
Dowiedz się więcej na temat: ser | Kuchnia niemiecka | przystawki i przekąski

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama