Serbska pasta ajwar

Uproszczona wersja przepisu na serbską pastę ajwar. Z powodzeniem zastępuje ona ketchup, może być też wykorzystywana jako smarowidło do pieczywa.

Tradycyjnie ajwar przygotowuje się z dodatkiem octu i bakłażana
Tradycyjnie ajwar przygotowuje się z dodatkiem octu i bakłażana123RF/PICSEL

1. Papryki oczyszczamy, osuszamy, kroimy na pół, pozbywamy się gniazd nasiennych. 

2. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej papryki. Pieczemy 30 min. w temp. 180 stopni (w opcji góra-dół). Upieczone papryki nakrywamy folią spożywczą i pozostawiamy do przestygnięcia.

3. Cebulę myjemy, obieramy, kroimy w bardzo drobną kostkę i smażymy na oleju aż do zrumienienia. Wtedy dodajemy rozgniecione ząbki czosnku i smażymy wszystko razem jeszcze 1-2 minuty, mieszając i pilnując, by warzywa się nie przypaliły.

4. Z przestudzonych paprykowych połówek zdejmujemy skórki (powinny łatwo odchodzić). Umieszczamy obrane papryki i podsmażone warzywa w naczyniu blendera, dodajemy szczyptę soli oraz przyprawy paprykę ostrą i słodką (łącznie ok. pół łyżeczki). Blendujemy całość na masę, w której wyczuwalne będą małe kawałeczki warzyw. Przekładamy ją do czystych słoików i pasteryzujemy ok. 30 min.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas