Serbska zupa fasolowa
Słynny przepis z serbskiej kuchni.
- 500 g wędzonego schabu
- pęczek włoszczyzny
- 500 g ziemniaków
- 3 papryki
- 2 ząbki czosnku
- puszka (850 ml) białej fasoli
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- suszony majeranek
- puszka (850 ml) pomidorów)
- 0.75 ml bulionu
- sól, pieprz,
- słodka paprykaPrzygotowanie:
Mięso, ziemniaki i włoszczyznę pokroić w kostkę. Paprykę pokroić na małe kawałki, czosnek drobno posiekać. Fasolę osączyć. Łyżkę leju rozgrzać w garnku, przesmażyć mięso przez 2-3 minuty, dodać włoszczyznę, ziemniaki, paprykę i czosnek. Dodać koncentrat pomidorowy, majeranek, fasolę i pomidory. Wlać bulion. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Gotować jeszcze 15 minut. Można dekorować listkami majeranku.
Czas przygotowania: 45 minut
Jedna porcja zawiera: 1380 kJ/330 kcal