Serbska zupa fasolowa

Słynny przepis z serbskiej kuchni.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL
  • 500 g wędzonego schabu
  • pęczek włoszczyzny
  • 500 g ziemniaków
  • 3 papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka (850 ml) białej fasoli
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • suszony majeranek
  • puszka (850 ml) pomidorów)
  • 0.75 ml bulionu
  • sól, pieprz,
  • słodka paprykaPrzygotowanie:

Mięso, ziemniaki i włoszczyznę pokroić w kostkę. Paprykę pokroić na małe kawałki, czosnek drobno posiekać. Fasolę osączyć. Łyżkę leju rozgrzać w garnku, przesmażyć mięso przez 2-3 minuty, dodać włoszczyznę, ziemniaki, paprykę i czosnek. Dodać koncentrat pomidorowy, majeranek, fasolę i pomidory. Wlać bulion. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Gotować jeszcze 15 minut. Można dekorować listkami majeranku.

Czas przygotowania: 45 minut

Jedna porcja zawiera: 1380 kJ/330 kcal

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas