Reklama

Reklama

Serbska zupa fasolowa

Słynny przepis z serbskiej kuchni.

Składniki na 6 porcji:

Reklama

  • 500 g wędzonego schabu
  • pęczek włoszczyzny
  • 500 g ziemniaków
  • 3 papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka (850 ml) białej fasoli
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • suszony majeranek
  • puszka (850 ml) pomidorów)
  • 0.75 ml bulionu
  • sól, pieprz,
  • słodka papryka
Przygotowanie:

Mięso, ziemniaki i włoszczyznę pokroić w kostkę. Paprykę pokroić na małe kawałki, czosnek drobno posiekać. Fasolę osączyć. Łyżkę leju rozgrzać w garnku, przesmażyć mięso przez 2-3 minuty, dodać włoszczyznę, ziemniaki, paprykę i czosnek. Dodać koncentrat pomidorowy, majeranek, fasolę i pomidory. Wlać bulion. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Gotować jeszcze 15 minut. Można dekorować listkami majeranku.

Czas przygotowania: 45 minut

Jedna porcja zawiera: 1380 kJ/330 kcal

Dowiedz się więcej na temat: kuchnia serbska | zupa | fasola

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje