Serce z kremem malinowym
Na Walentynki.
Ciasto:
- 3 łyżki masła,
- szczypta soli,
- łyżka cukru, 2 szklanki mąki,
- 4 jajka.
Krem:
- 25 dag malin z syropu lub mrożonych,
- 20 dag twarożku,
- 4 łyżki cukru pudru,
- łyżeczka skórki startej z cytryny,
- pojemnik śmietany kremówki.
Przygotowanie:
Zagotować 1/4 litra wody z masłem, solą i łyżką cukru. Do wrzątku wsypać szybkim ruchem całą mąkę. Ucierać drewnianą łyżką, aż ciasto zacznie odchodzić od dna garnka. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić. Kolejno wbijać po jednym jajku i ucierać, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Na koniec garnek przykryć i odstawić na 30 minut. Szprycę napełnić ciastem. Uformować serca, zachowując duże odstępy. Piec ok. 15 minut w temp. 220 st. C. Serduszka przestudzić lekko na blasze i przekroić poziomo na pół. Ostudzić. Zrobić krem. Maliny zmiksować z serem, 4 łyżkami cukru pudru oraz startą skórką z cytryny.
Śmietankę ubić na sztywno, wymieszać z masą serową. Kremem napełnić ptysie. Udekorować malinami i posypać cukrem pudrem.
1 porcja - 460 kcal
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!".