Serce z parówki

Zasmakuje dzieciom i miłośnikom kulinarnego minimalizmu. Powstaje w kilka chwil.

Należy uważać, by podczas smażenia jajko nie wydostało się poza krawędzie parówki
Należy uważać, by podczas smażenia jajko nie wydostało się poza krawędzie parówki123RF/PICSEL

1. Parówkę rozcinamy wzdłuż pozostawiając nieodcięty koniec (ok 1-1,5 cm). Zawijamy do zewnątrz tworząc kształt serca, wolne końcówki spinamy wykałaczką. 

2. Na patelni rozgrzewamy masło, umieszczamy parówkę lekko dociskając i jednocześnie do środka "serduszka" wbijamy jajko. Dociskanie jest potrzebne, by białko jajka nie wydostało się na zewnątrz. Smażymy, aż jajko się zetnie.

3. Posypujemy jajko solą i pieprzem, całość delikatnie przenosimy na talerzyk, dodajemy zieleninę (pasuje zwłaszcza pokrojony drobno szczypiorek).

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas