Serniczek na kruchym spodzie
Przepisów na sernik jest całe mnóstwo, ale nasz jest wyjątkowy!
1. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj pokrojone na kawałeczki zimne masło oraz kwaśną śmietanę. Składniki siekaj nożem, aż powstaną grudki. Wtedy dodaj żółtka oraz 2/3 szkl. cukru. Zagnieć kruche ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na 15 minut.
2. Śmietanę kremówkę wymieszaj z serkiem, pozostałym cukrem i jajkami. Dodaj skórkę startą z cytryny. Gruszki umyj, wytrzyj, obierz. Przekrój na pół. Usuń środki z pestkami. Wypukłą stronę gęsto ponacinaj (nie docinaj do końca, aby gruszki się nie rozpadły).
3. Formę do tarty wyłóż papierem do pieczenia albo posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Schłodzone ciasto przełóż na stolnicę, cienko rozwałkuj. Plackiem wylep spód i brzegi przygotowanej formy. Spód gęsto ponakłuwaj widelcem, aby nie wybrzuszył się podczas pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180ºC. Piecz ok. 10 minut.
4. Na podpieczonym spodzie ułóż gruszki (przecięciem do dołu), formując rozetę. Polej masą ze śmietanki i serka. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 ºC. Piecz jeszcze 30 minut.