Reklama

Reklama

Sernik

Sernik jest deserem wyjątkowym. Zachwyca smakiem i wyglądem.

Składniki

  • 1 szklanka mąki,
  • 10 dag masła,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1 żółtko, sól.

Składniki na masę

  • 1 kg tłustego mielonego twarogu,
  • 6 łyżek cukru,
  • 4 jajka,
  • 2 łyżki masła, sok i skórka z jednej cytryny,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej.

1. Mąkę przesiej wprost na stolnicę, dodaj masło i cukier. Posiekaj masło razem z mąką. Dodaj przesiane przez drobne sitko kakao, żółtko oraz sól. Ze składników zagnieść ciasto. Następnie rozwałkuj je na niezbyt cienki placek. Wyłóż nim spód i boki tortownicy, ponakłuwaj widelcem. Wstaw do rozgrzanego do temperatury 200° C piekarnika i piecz 10 minut. 2. Zrób masę: jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem i sokiem z cytryny.

Reklama

Dodaj twaróg, masło, skórkę otartą z cytryny. Składniki wymieszaj. Następnie do masy dodaj przesianą mąkę i sztywną pianę ubitą z białek. Całość dokładnie wymieszaj. Masę wyłóż na ciasto. Piecz około godziny w temperaturze 180° C. 3. Limonkę sparz, pokrój w cienkie plasterki i poukładaj na wierzchu ciasta razem z listkami mięty.

Przygotuj galaretkę, ale dolej odrobinę mniej wody niż w przepisie na opakowaniu. Gdy nieco stężeje, wylej ją na ciasto. Przed podaniem schładzaj godzinę w lodówce. 

Świat & Ludzie

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: sernik

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje