Sernik
Sernik jest deserem wyjątkowym. Zachwyca smakiem i wyglądem.
1. Mąkę przesiej wprost na stolnicę, dodaj masło i cukier. Posiekaj masło razem z mąką. Dodaj przesiane przez drobne sitko kakao, żółtko oraz sól. Ze składników zagnieść ciasto. Następnie rozwałkuj je na niezbyt cienki placek. Wyłóż nim spód i boki tortownicy, ponakłuwaj widelcem. Wstaw do rozgrzanego do temperatury 200° C piekarnika i piecz 10 minut. 2. Zrób masę: jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem i sokiem z cytryny.
Dodaj twaróg, masło, skórkę otartą z cytryny. Składniki wymieszaj. Następnie do masy dodaj przesianą mąkę i sztywną pianę ubitą z białek. Całość dokładnie wymieszaj. Masę wyłóż na ciasto. Piecz około godziny w temperaturze 180° C. 3. Limonkę sparz, pokrój w cienkie plasterki i poukładaj na wierzchu ciasta razem z listkami mięty.
Przygotuj galaretkę, ale dolej odrobinę mniej wody niż w przepisie na opakowaniu. Gdy nieco stężeje, wylej ją na ciasto. Przed podaniem schładzaj godzinę w lodówce.