Składniki na 12 kawałków: - 8-10 sucharów (80 g), - 75 g mąka ziemniaczana, - 200 g cukru, - cukier waniliowy, - skórka starta z połówki cytryny, - 1 kg twarożku, - 250 g śmietany, - 2 jajka, - 150 g żurawiny, - cukier brązowy do dekoracji, - tłuszcz do formy Przygotowanie: Sucharki dobrze zemleć. Formę (24 cm) natłuścić i kilkakrotnie owinąć folią aluminiową. Dno wysypać zmielonymi sucharkami. Zmieszać: mąkę ziemniaczaną, 200 g cukru, cukier waniliowy i skórkę z cytryny. Dodać twarożek i wyrobić wszystko za pomocą robota kuchennego. Stopniowo dodawać śmietanę i jajka. Na blachę nalać przegotowaną wodę do wysokości 1 cm. Wstawić do piekarnika na średni poziom. Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Ciasto wlać do formy, wyrównać i ustawić na blasze z wodą. Piec 10 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 125 st. C i piec kolejne 55-60 minut. Żurawinę umyć. 2 łyżki cukru, 150 ml wody i sok cytrynowy zagotować. Dodać żurawinę i dusić ok 10 minut. Pozostawić do ostygnięcia i osączyć. Ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Wyjąć z formy. Dekorować żurawiną i brązowym cukrem. Czas przygotowania: 90 minut Jedna porcja zawiera: 1260 kJ/301 kcal