Sernik bez spodu

Smaczny deser na każdą okazję.

Sernik jagodowy - ze spodem czy bez zawsze smakuje wyśmienicie!
Sernik jagodowy - ze spodem czy bez zawsze smakuje wyśmienicie!123RF/PICSEL

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 kg twarogu
  • 20 dag cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 l kremówki 36 proc.
  • 2 szklanki jagód
  • zioła do dekoracji

Przygotowanie:

1. Jajka rozbij. Żółtka oddziel od białek. Białka odstaw do schłodzenia do lodówki. Twaróg zmiel trzykrotnie w maszynce do mięsa lub użyj gotowego sera na sernik.

2. Do zmielonego sera dodaj żółtka, 15 dag cukru kryształu oraz opakowanie cukru waniliowego. Utrzyj wszystkie składniki na puszystą i gładką masę.

3. Do masy serowej partiami dodawaj obydwie mąki przesiane razem z łyżeczką proszku do pieczenia. Wszystko razem starannie zmiksuj. Kremówkę ubij na sztywną pianę. Wyjmij białka z lodówki i również ubij na sztywno.

4. Ubitą kremówkę oraz pianę z białek delikatnie wmieszaj do masy serowej z dodatkami. Jagody opłucz i osącz. Masę serową przelej do wyłożonej pergaminem tortownicy. Wsyp połowę jagód, delikatnie przemieszaj. Piecz 90 minut w 180 st. Posyp pozostałymi jagodami.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas