Sernik bez spodu
Smaczny deser na każdą okazję.
Składniki:
- 4 jajka
- 1 kg twarogu
- 20 dag cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 l kremówki 36 proc.
- 2 szklanki jagód
- zioła do dekoracji
Przygotowanie:
1. Jajka rozbij. Żółtka oddziel od białek. Białka odstaw do schłodzenia do lodówki. Twaróg zmiel trzykrotnie w maszynce do mięsa lub użyj gotowego sera na sernik.
2. Do zmielonego sera dodaj żółtka, 15 dag cukru kryształu oraz opakowanie cukru waniliowego. Utrzyj wszystkie składniki na puszystą i gładką masę.
3. Do masy serowej partiami dodawaj obydwie mąki przesiane razem z łyżeczką proszku do pieczenia. Wszystko razem starannie zmiksuj. Kremówkę ubij na sztywną pianę. Wyjmij białka z lodówki i również ubij na sztywno.
4. Ubitą kremówkę oraz pianę z białek delikatnie wmieszaj do masy serowej z dodatkami. Jagody opłucz i osącz. Masę serową przelej do wyłożonej pergaminem tortownicy. Wsyp połowę jagód, delikatnie przemieszaj. Piecz 90 minut w 180 st. Posyp pozostałymi jagodami.