Sernik cytrusowy w polewie
Dla smakoszy przepis na puszysty cytrusowy sernik w polewie.
Składniki na 10 porcji:
- 60 dag mielonego twarogu,
- 4 jajka,
- 1 budyń waniliowy,
- 1 szkl. cukru,
- 10 dag rodzynek,
- 15 dag kandyzowanych skórek z cytrusów,
- szczypta proszku do pieczenia,
- 2 różne polewy czekoladowe,
- tłuszcz do tortownicy.
Sposób przygotowania:
1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka zmiksuj na gładko z twarogiem. Dosyp proszek budyniowy, cukier oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj mikserem. Białka włóż do lodówki.
2. Do masy serowej dodaj rodzynki. Wcześniej możesz posypać je mąką, by nie opadły na spód sernika. Potem domieszaj kandyzowane skórki z cytrusów. Tortownicę natłuść.
3. Masę serową przełóż do tortownicy. Piecz 75 minut w 170 st. Wystudź. Wyjmij. Oblej stopionymi polewami.