Sernik jogurtowy
Ciasto w sam raz na lato.
Składniki:
- 20 dag ciastek zbożowych
- 23 dag jogurtu typu greckiego
- 7 dag masła
- 15 dag jagód
- 4 dag waniliowego proszku budyniowego
- 20 dag białego sera
- 14 dag cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 3 jajka
- sól
Przygotowanie:
1. Ciastka włóż do woreczka, rozwałkuj. Wymieszaj z 3 dag jogurtu. Odstaw na 10 minut, aby zmiękły. Po tym czasie dodaj rozpuszczone masło. Zagnieć całość na gładką masę. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie dno oraz boki formy wylep masą z ciasteczek.
2. Jagody przebierz, opłucz. Włóż do rondelka. Połowę proszku budyniowego rozmieszaj w 4 łyżkach wody, dodaj do jagód. Gotuj razem ok. 2 minuty. Przestudź.
3. Resztę jogurtu zmiksuj ze zmielonym serem, cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj resztę budyniu, jajka i szczyptę soli, wymieszaj. Wyłóż na spód z ciastek. 4Na wierzchu masy serowej rozłóż małe porcje rozgotowanych jagód. Za pomocą wykałaczki rozprowadź owoce, tworząc wzory. Tortownicę wstaw do piekarnika. Piecz 50 minut w 150 st.