Sernik kajmakowy
Ten najdelikatniejszy sernik sprawi, że Święta będą dla nas jeszcze bardziej magiczne. Nic tak nie buduje domowej atmosfery, jak puszyste ciasto z pysznie słodką masą i ulubionymi bakaliami. Zwieńczenie wspaniałej rodzinnej wieczerzy.
Składniki:
· 150 g herbatników
· 50 g masła
· 700 g twarogu półtłustego
· 3 duże jajka
· 3 żółtka
· 50 g cukru
· opakowanie cukru waniliowego
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
· 1 opakowanie Masy kajmakowej np. Bakalland
· 50 g migdałów np. Bakalland
· 50 g orzechów włoskich Chandler np. Bakalland
Przygotowanie:
1. Herbatniki kruszymy, łączymy z masłem i wykładamy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Przygotowujemy masę sernikową. Twaróg rozdrabniamy i miksujemy z cukrem, dodajemy stopniowo jajka, żółtka, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia.
2. Gotową masę przekładamy do tortownicy i pieczemy w 180 stopniach około 40 minut. Po ostygnięciu ciasta przygotowujemy masę kajmakową, podgrzewając ją w rondelku, aż stanie się delikatnie lejąca. Następnie sernik polewamy masą i studzimy.
3. Ozdabiamy połówkami orzechów i migdałami.