Sernik kajmakowy

Ten najdelikatniejszy sernik sprawi, że Święta będą dla nas jeszcze bardziej magiczne. Nic tak nie buduje domowej atmosfery, jak puszyste ciasto z pysznie słodką masą i ulubionymi bakaliami. Zwieńczenie wspaniałej rodzinnej wieczerzy.

Składniki:

· 150 g herbatników

Reklama

· 50 g masła

· 700 g twarogu półtłustego

· 3 duże jajka

· 3 żółtka

· 50 g cukru

· opakowanie cukru waniliowego

· 2 łyżeczki proszku do pieczenia

· 1 opakowanie Masy kajmakowej np. Bakalland

· 50 g migdałów np. Bakalland

· 50 g orzechów włoskich Chandler np. Bakalland

Przygotowanie:

1. Herbatniki kruszymy, łączymy z masłem i wykładamy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Przygotowujemy masę sernikową. Twaróg rozdrabniamy i miksujemy z cukrem, dodajemy stopniowo jajka, żółtka, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia.

2. Gotową masę przekładamy do tortownicy i pieczemy w 180 stopniach około 40 minut. Po ostygnięciu ciasta przygotowujemy masę kajmakową, podgrzewając ją w rondelku, aż stanie się delikatnie lejąca. Następnie sernik polewamy masą i studzimy.

3. Ozdabiamy połówkami orzechów i migdałami.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje