Sernik królewski, który zawsze wychodzi. Kluczowe otwarcie piekarnika

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Super
relevant
263
Udostępnij
Sernik królewski bez tajemnic. Jak go przygotować?
Sernik królewski bez tajemnic. Jak go przygotować?Canva ProINTERIA.PL

Co zrobić, aby sernik królewski wyszedł idealny? 

Sernik nie lubi gwałtownych zmian temperatury.
Sernik nie lubi gwałtownych zmian temperatury.123RF/PICSEL

Sernik królewski krok po kroku 

  • 3 szklanki mąki
  • kostka masła
  • 4 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • łyżka kakao (opcjonalnie)
  • 1 kg półtłustego twarogu
  • kostka masła
  • 6 żółtek
  • 10 białek
  • półtorej szklanki cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • olejek śmietankowy
  • sól
  1. Wszystkie składniki posiekaj, zagnieć. 
  2. Ciasto podziel na pół, uformuj kule, schłodź.
  1. Twaróg zmiel z masłem. 
  2. Dodaj żółtka, cukier, sól, mąkę, proszek do pieczenia i olejek, zmiksuj. 
  3. Dodaj ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszaj. 
  4. Staraj się nie napowietrzać masy za bardzo, bo sernik urośnie, ale potem opadnie.
  1. Okrągłą formę natłuść, posyp bułką tartą. 
  2. Połowę ciasta zetrzyj wprost do formy na tarce o dużych oczkach. 
  3. Wlej masę serową, zetrzyj resztę ciasta. Piecz godzinę i 10 minut w temp. 180 st.C.
"Ewa gotuje": Sernik straciatellaPolsat
emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
163
Super
relevant
47
Hahaha
haha
24
Szok
shock
17
Smutny
sad
6
Zły
angry
6
Lubię to
like
Super
relevant
263
Udostępnij
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Przejdź na