Sernik Latte Macchiato
Idealne ciasto do kawy.
Składniki:
- Opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- 30 g masła
- 6 jaj
- 250 g cukru
- 500 g twarogu
- 500 g mascarpone
- 400 g śmietany
- 70 g mąki
- Opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżka likieru kawowego
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
Przygotowanie:
Ciasto rozmrozić. Blachę 32x 39 cm cienko posmarować masłem, wyłożyć ciastem francuskim. Lekko posmarować roztopionym masłem.
Jajka rozdzielić. Białka ubić na sztywną pianę, dosypując 125 g cukru. Żółtka, sery, śmietanę, 125 g cukru i mąkę wymieszać na gładka masę, ostrożnie wmieszać pianę. Połowę masy przełożyć do drugiej miski i dodać do niej: likier, cukier waniliowy i ziarenka kawy rozpuszczalnej. Jasną i ciemną masę nakładać na przemian, lekko zmieszać widelcem, aby powstał marmurkowy wzór. Piec w 200 st. C ok. 25 minut.