​Sernik Latte Macchiato

Idealne ciasto do kawy.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Składniki:

  • Opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 30 g masła
  • 6 jaj
  • 250 g cukru
  • 500 g twarogu
  • 500 g mascarpone
  • 400 g śmietany
  • 70 g mąki
  • Opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżka likieru kawowego
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej

Przygotowanie:

Ciasto rozmrozić. Blachę 32x 39 cm cienko posmarować masłem, wyłożyć ciastem francuskim. Lekko posmarować roztopionym masłem.

Jajka rozdzielić. Białka ubić na sztywną pianę, dosypując 125 g cukru. Żółtka, sery, śmietanę, 125 g cukru i mąkę wymieszać na gładka masę, ostrożnie wmieszać pianę. Połowę masy przełożyć do drugiej miski i dodać do niej: likier, cukier waniliowy i ziarenka kawy rozpuszczalnej. Jasną i ciemną masę nakładać na przemian, lekko zmieszać widelcem, aby powstał marmurkowy wzór. Piec w 200 st. C ok. 25 minut.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas